Edukaimad personalivahendusettevõtted on selgunud!

Tööjõupuudus on tööhõiveagentuuride ja ajutise tööjõu rendiga tegelevad ettevõtted õitsele löönud, seevastu palgad on sektoris hoopis mõnevõrra langenud.

Kui aastatel 2014–2016 jäi sektori ettevõtete aastane müügikäibe kasv vahemikku 4–6 protsenti, siis 2017. aastal kasvas käive varasema aastaga võrreldes pea 16 protsenti, selgub Äripäeva koostatud valdkonna konkurentsiraportist.

Ka sektori kogukasum on tõusnud uutesse kõrgustesse: aastatel 2014–2016 kasvas valimisse jäänud ettevõtete kasum 9–10%, aga nüüd lausa 44%. Viimase nelja aasta jooksul on sektori kogukäive kasvanud 29% ja kogukasum lausa 72% võrra.

Äripäeva küsitlus sektori ettevõtete juhtide seas näitas, et vähemalt pool neist loodab käivet järgmise aasta jooksul veel 10% võrra kasvatada.

Sektori suurim liider on Finesta Baltic OÜ, kelle ligi 13,7 miljoni euro suurune 2017. aasta käive ületas edetabeli järgmisi ettevõtteid kahe- või rohkemakordselt. Finesta Baltic moodustas sektori kogukäibest üle 7%. Üle 5 miljoni eurost käivet suutis näidata kokku seitse sektori ettevõtet.

Palgad hoopis langesid

Suure käibe- ja kasumikasvuga ei ole suutnud kuidagi sammu pidada sektori töötajate keskmine töötasu. Vastupidi, võrreldes varasema aastaga keskmine brutokuupalk isegi kukkus 1% võrra, samas kui Eesti keskmine tõusis 6,5% võrra. Sektori ettevõtete keskmine brutokuupalk oli 1216 eurot ning see on peaaegu võrdne Eesti keskmisega.

Kõige paremat palka sektoris maksis Executive Search Baltics OÜ, kus keskmine kuine brutopalk oli 3476 eurot ning võrreldes varasemaga kasvas see kolmandiku võrra. Teisel kohal oli CV-Online Estonia OÜ (2686 eurot).

Äripäeva tehtud juhtide küsitlusest selgus, et töötajate palka plaanib lähima aasta jooksul tõsta kolmveerand ettevõtetest, kusjuures 25% juhtidest plaanib palgatõusu vähemalt 10% võrra. Ettevõtjad on altid ka uut tööjõudu juurde palkama – sellele küsimusele vastas positiivselt 75% kõigist küsitletutest.

Samas leidsid juhid, et tööjõudu ei ole isegi personalifirmadel lihtne leida – puudust on nii kvalifitseeritud tööjõust kui ka lihtsamaid töid tegevatest inimestest. Finesta Baltic OÜ juhatuse liige Heikki Mäki ütles, et töötajate puudus on seadnud küsimärgi alla paljude ettevõtete kasvupotentsiaali ja konkurentsivõime.

Lahendus võiks tema hinnangul olla võõrtööjõu palkamine, kuid praegu peab ettevõte arvestama, et kolmandatest riikidest tööle tulnule tuleb maksta Eesti keskmist palka.

„Ent kui Eesti elanikest vaid kolmandik teenib keskmist tasu, ei ole säärane nõue loogiline. Olukorda parandaks võrdse kohtlemise põhimõte, mille puhul nii Eesti- kui ka välistööjõu tasustamine toimuks ühtsetel alustel. Praegu kehtiva seaduse kohaselt makstakse välistööjõule rohkem kui kohalikule töötajale samal ametikohal. Selline olukord tekitab ettevõtjates kiusatuse alternatiivide leidmiseks, mistõttu otsitakse võimalusi võõrtöölisi ebaseaduslikult tööle võtta,” nentis ta.

Selgusid parimad personalivahendusettevõtted

Tänasel „Palga Päeva” konverentsil kuulutavad korraldajad välja ka Äripäeva Infopanga koostatud personalivahendusettevõtete TOPi võitja ning tunnustavad parimaid. Personali valdkonna TOP koostati tänavu esimest korda ning TOPi võitjate autasustamisest võid lähemalt lugeda SIIT!

Pikema ülevaate TOPi kuulunud ettevõtetest annab tänane Äripäev ning kõik TOPi liikmed saavad endale sertifikaadi osta Äripäeva e-poest!

TOPi suurtoetaja on KPMG.

Osale arutelus

  • Äripäev

Toetajad

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris

Jälgi Personaliuudiseid sotsiaalmeedias

RSS

Toetajad

Tööriistad

Peopaik

Pidupäev ajaloolises Roseni Tornis

Eksklusiivsed peoruumid - Roseni Torni väga hea asukoht südalinna tuiksoonel, kaasaegne esitlustehnika ning suurepärane ajalooline interjöör loovad mõnusa keskkonna erinevateks sündmusteks.

Aasta suurejooneliseim sündmus Radisson Blu Sky Hotelis!

Jõulupidu, kui üks ettevõtte olulisemaid sündmusi, on oodatud nii töötajate kui ka koostööpartnerite poolt. Radisson Blu Sky Hotel pakub peohõngulist atmosfääri ning erakordset elamust, mida elevusega oodatakse ja soojusega meenutatakse. Meie eesmärgiks on täita teie soovid ja ergutada maitsemeeli hõrgutistega, milles traditsioonid kohtuvad mitmekesise tänapäevaga.

Valdkonna töökuulutused