Autor: Mait Raava • 6. november 2018
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Tippjuhi palga avalikustamine toob märkimisväärse kasu

Kaubandus-tööstuskoja arvamus, et liigne tasude avalikustamine kahjustaks börsiettevõtteid, kuna liigne tasude avalikustamine võib viia selleni, et teised ettevõtted hakkavad tippjuhte üle ostma, ei ole põhjendatud, kirjutab Pro Konsultatsioonide juhtimiskonsultant Mait Raava.
Mait Raava
Foto: Eiko Kink

Midagi sellist ei ole juhtunud Ameerika Ühendriikide börsiettevõtete seas, kuna tegevjuhtide üle ostmine konkurentidelt pole tava. Järgmise tasandi tippjuhtide palgaandmed on tänu palgaturu-uuringutele nagunii teada ja neid juhte ostetakse üle nagunii, sealhulgas ka Eestis.

Ühendriikide börsiettevõtete tippjuhtide palgas on pidevalt suurenenud aktsiate osakaal, ületades mitu korda põhipalga ja boonuse summat. Kuna Eesti börsiettevõtete aktsionäride info on avalik, ei piisa ainuüksi põhipalga ja boonuse salastamisest, et takistada tippjuhtide üleostmist.

Palga salastamise püüdluse asemel oleks meil ammu juba aeg mõista, et tippjuhte tuleb motiveerida ettevõtte pikaajalise väärtuse kasvatamisele, ja selle peamine vahend on aktsiad, mitte lühiajaline palk. Mida läbipaistvam ja avalikum on tippjuhtide palk, seda suurem kasu tekib sellest kõigile osalistele.

USA börsiettevõtete positiivne kogemus

Pärast 2008. aasta globaalset finantskriisi otsustas USA valitsus senisest palju rangemalt reguleerida finantsettevõtete juhtimist. Üks oluline muutus oli alates 2011. aastast börsiettevõtetele kehtestatud kohustus avalikustada tippjuhtide palgad ja lasta need aktsionäridel kinnitada.

See tõi kaasa palju positiivseid tagajärgi. Esimene kasutegur oli see, et tippjuhtide palgas kasvas pikaajalise tulemuspalga osakaal kaks korda (21%-lt 40%-le). See on rõõmustav trend, kuna õigesti makstud tulemuspalk innustab loovust ja motiveerib tippjuhte suurendama ettevõtte väärtust.

Teine oluline kasutegur avaldus selles, et tippjuhtide aasta tulemuspalk seoti täpsemalt ettevõtte strateegiaga. See suurendab aktsionäride usaldust tippjuhtide ja ettevõtte hea käekäigu vastu.

Kolmas kasutegur avaldus nõukogu strateegilise rolli suurenemises. Tippjuhtide palgaskeemi esitamine üldkoosolekule ja sellelt heakskiidu saamine nõukogult nõuab nõukogu liikmetelt palju strateegilisemat koostööd tippjuhtidega. Selle tulemusel suudab nõukogu palju paremini kanda oma vastutust ettevõtte väärtus kasvatamisel.

Neljanda kasutegurina ilmnes see, et tippjuhtide palgad muutusid turul võrreldavaks ja seeläbi õiglasemaks. Tippjuhtide palkade võrdlemine distsiplineerib, kuna kõrgemate palkade määramine eeldab selgemat põhjendamist võrreldes teiste ettevõtetega. Nii hakkasid USA börsiettevõtted koguma andmeid sarnaste ettevõtete tippjuhtide palkade kohta ja kajastama neid andmeid aastaaruandes.

Viies kasutegur on järelkasvu innustamine. Tippjuhtide palgad peavad olema põhjendatud ka ettevõtte sees võrreldes teiste juhtide ja töötajatega. Kui järelkasvul on võimalus võrrelda enda praegust palka tippjuhtide omaga, näeb ta atraktiivseid tulevikuvõimalusi ja see innustab teda pühenduma ja ennast arendama.

Ka teaduseksperimendid tõestavad tulemuspalkade avalikustamise positiivset mõju tulemuste paranemisele.

Eestil oleks võimalus ainult võita

USA börsiettevõtete positiivsele kogemusele tuginedes on rahandusministeeriumi algatatud väärtpaberituru seaduse muutmise eelnõu tippjuhtide palkade avalikustamiseks kiiduväärt, kuna suure tõenäosusega toob selle ellu viimine samasugust kasu Eesti börsiettevõtete aktsionäridele, nagu see on olnud USA börsiettevõtete puhul.

Erinevalt eelnõus toodud ettepanekust võiks tippjuhtide palkade avalikustamisel piirduda ainult nõukogu liikmete, tegevjuhi ja piiratud arvul teiste tippjuhtidega ning mitte teha seda kõigi juhtkonnaliikmete puhul, kuna juhtkonnaliikmete palk on suure tõenäosusega samas võtmes. Lisaks on juhtkonnaliikme määratlus ebaselge.

USA börsiettevõtete puhul nõutakse kõigi nõukogu liikmete, tegevjuhi, finantsjuhi ja kolme järgmise kõrgeimalt tasustatud tippjuhi palga avalikustamist ja aktsionäridelt kinnitamist. Piirdumine kõigi nõukogu liikmetega ja viie tippjuhiga ettevõtte sees on seni hästi sobinud ja pole probleeme tekitanud. Nii oleks mõistlik teha ka Eestis.

* Artikkel on ilmunud Äripäevas.

Liitu Personaliuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Personaliuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Helen RootsPersonaliuudised.ee juhtTel: 55 988 223
Cätlin PuhkanPersonaliuudised.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700
Mirell SoaseppKonverentside programmijuhtTel: 55 565 456