15. veebruar 2018
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Suhted kollektiivis: mis võib viltu minna?

Töökeskkonnas sõbrasuhete tekkimine on ilmselt vältimatu. Oleks ju kurb, kui enamuse oma nädalast peaks inimene veetma keskkonnas, kus ei saa kedagi kutsuda sõbraks. Päevast päeva ühiste eesmärkide poole püüeldes on tore leida oma kolleegidega ka teisi ühiseid faktoreid peale selle, et ollakse sattunud ühte ettevõttesse. See tugevdab inimeste omavahelist koostöö võimet ja toob kaasa parema sünergia.

Romantiliste suhete koha pealt on igal ettevõttel endal õigus otsustada, kas ja milliseid suhteid nad kolleegide vahel tolereerivad. Mõned leiavad, et on täiesti sobiv, kui kolleegid omavahel abielluvad ja pere loovad. Teised aga teevad kohe algusest töötajatele selgeks, et era- ja tööelu tuleb hoida eraldi. Siin vist ei saagi üht teisest paremaks ja õigemaks käitumisviisiks pidada. Iga ettevõtte kultuur on erinev ning põhjused majasiseste reeglite sätestamiseks samuti varieeruvad. Kui kultuur on pigem vaba ja varasemalt pole isiklike suhete tõttu ettevõttes probleeme tekkinud, ei kiputa sellel teemal erilisi reegleid kirjutama. Ebameeldivate kogemuste või ajalooliste tavade tõttu võib aga ette tulla, et lähisuhted kolleegide vahel ettevõttes keelatakse.

Mis saab suhete tõttu ettevõttes valesti minna? Kõige enam mõjutavad suhted inimeste arvamusi, suhtumist ja hinnanguid. Selleks ei pea tegemist olema romantilise suhtega – ka muu sümpaatia võib panna juhi eelistama ühte kindlat kolleegi, kelle ideed saavad kõige rohkem kiitust ja vead andestust. Suhte viltu minemisel võib aga juhtuda vastupidine. Erinev kohtlemine ei pruugi aga lõppeda ainult kiitmise või laitmisega.

Organisatsioonikäitumise erialases kirjanduses tuntakse ingliskeelset terminit nagu i-deals ehk idiosyncratic deals, mis tähendab, et töötajale antakse teiste töötajatega võrreldes paremad ja reeglina paindlikumad töötingimused. Seda ei tasu segi ajada boonuste ega ametikõrgendustega. I-deals hõlmab pigem selliseid muutuseid, mida tehakse erandkorras selleks, et inimese motiveeritust kõrgendada, hoida teda ettevõttest lahkumast või et hoopis meelitada uusi liituma.

Nende isikupäraste pakkumiste tegemine ei tule ettevõttel alati kiirelt ja lihtsalt. Tuleb läbi mõelda kõikvõimalikud aspektid, mis võivad sellest otsusest mõjutatud olla. Vahel läheb aga meelest mõelda kolleegide vaatepunkti peale. Kujuta näiteks ette, et sinu kolleeg saab küsimise peale rohkem päevi kodust töötada kui sina ja teised teie tiimist, kuigi soovi on teist avaldanud mitmed. Ainus, mis teid tollest töötajast eristab, on isiklikult parem läbisaamine oma juhiga, kes nüüd tema kasuks otsuse langetas. Eneselegi märkamatult kallutatud otsuste tegemine võib aga juhile minna kalliks maksma. Kui neid juhtumeid hakkab tihti ette tulema, kus isiklike suhete tõttu hakkab üks töötaja teistest enim erikohtlemist saama, kannatab terve tiimi pühendumus ja organisatsiooni sisekliima.

Alati tasub mõelda, kas erandi tegemine on põhjendatud ja kas sellest saaks äkki tervele kollektiivile ühe toreda lisaboonuse? Sõprussuhted ei ole tööl kuidagi halvad, vaid on tihti uute ideede ja ägedate ettevõtmiste alguseks. Kuid neid ei tohi kurjasti tarvitada teiste inimeste vaimse heaolu arvelt.

 

 Laane Reti Västrik

 

 

Allikas: Tervefirma.ee blogi

Liitu Personaliuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Personaliuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Helen RootsPersonaliuudised.ee juhtTel: 55 988 223
Cätlin PuhkanPersonaliuudised.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700
Mirell SoaseppKonverentside programmijuhtTel: 55 565 456