2. juuli 2018
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

EPALE – veebikeskkond abiks personali arendamisel

Sul on vaja kursis olla personaliarenduse suundumustega Euroopas? Otsid oma organisatsiooni sisekoolituseks ideid sarnastelt koolitustelt naaberriikidest? Soovid jagada oma koolitajakogemust täiskasvanuhariduse ekspertidega Eestist ja kaugemalt? Tahad algatada arutelu töökohapõhisest õppest, uussisserändajate organisatsiooni sisseelamise toetamisest, uute täienduskoolituse trendide, keeleõppe, kutsetaotlemise või muul sind huvitaval teemal? Aga palun – külasta ja kasuta täiesti tasuta Euroopa täiskasvanuhariduse veebikeskkonda EPALE, mille kaasrahastab Euroopa Liit Erasmus+ programmi raames ja Eesti Haridus- ja Teadusministeerium.

Mis on EPALE?

EPALE on mitmekeelne veebikeskkond ja mõeldud kõigile, kes on kaasatud täiskasvanute koolitamisse või selle korraldamisse. Selle eesmärk on luua tugev üleeuroopaline täiskasvanute koolitajate kogukond, parandada täiskasvanuõppe kvaliteeti ja kättesaadavust Euroopas. Eestis toimetab EPALE veebikeskkonda ja haldab kogukonda Sihtasutus Kutsekoda.

Kõige lihtsamalt öeldes aitab EPALE täiskasvanute koolitajaid nende igapäevatöös. EPALESt on kasu personalitöös, sisekoolituste planeerimisel, rahvusvaheliste projektide puhul. Ja ka siis, kui on vaja kolleegidelt-koolitajatelt lihtsalt nõu küsida või värskeid ideid leida.

Veebikeskkonda võib külastada EPALE liikmeks astumata; artiklid, uudised, sündmuste kalender on alati kättesaadavad. Pärast registreerimist avanevad kasutajale veebikeskkonna võimalused täies mahus. Siis saab vahetada mõtteid ning jagada teavet koolitus- ja personalivaldkonnas töötavate spetsialistidega meil ning mujal Euroopas, leida partnereid täiskasvanuõppega seotud projektidesse, värskendada ametialaseid kontakte, laadida üles kommentaare ja artikleid, poliitikadokumente ja projektide raames loodud materjale, teha blogipostitusi ning jagada infot ürituste kohta üle kogu Euroopa. Kasutajate esitatud sisu vaadatakse enne avaldamist üle, nii on tagatud postituste kvaliteet ja asjakohasus.

EPALEst arvudes

EPALE tegutseb kolmandat aastat, registreeritud kasutajaid on praegu üle 37 000 ja EPALE tegevusele aitavad kaasa 36 riiklikku tugikeskust kõikjal Euroopas. Koolitaja, juht, teadlane, poliitik, ettevõtja, ametnik, tudeng – kõik võivad EPALEs kaasa rääkida, arvamust avaldada ja aruteludes osaleda, sisu luua ja infot otsida ning uusi kasutajaid omakorda juurde kutsuda. Platvormi sisu tõlgitakse 24 Euroopa Liidu keelde ja igas keeleversioonis on leitav oma eriline sisu.

Mida EPALE kasutajatele pakub?

EPALE pakub sisu alates täiskasvanud õppijat toetavatest õppematerjalidest kuni kitsalt valdkondlike arutelude ja artikliteni. EPALE toetab võrgustikutööd ja teabevahetust, levitab oskusteavet ja parimaid praktikaid. EPALE on Euroopa Liidu täiskasvanuhariduse poliitika võtmeinstrument.

EPALE sisaldab:

•uudiseid

•artikleid

•dokumente

•uuringuid

•kalendrit

•partnerite otsingut

•blogi

•sõnastikku

Keskkonna sisu uuendusi on võimalik jälgida ka tellitud uudiskirja kaudu, samuti Facebookis ja Twitteris. Väärtustades täiskasvanute koolituse kogukonna professionaalset arengut, korraldavad EPALE riiklikud keskused ka silmast-silma üritusi, info mille kohta on smauti leitav EPALEst.

Kasutajad arvavad

Külli Meier, Danske Bank AS Baltic Banking personalijuht

EPALE keskkonnaga olen tuttav. Külastan keskkonda regulaarselt – huvipakkuvatel teemadel artiklid, blogid, info seminaride ja täiendõppe võimaluste kohta. Info on kasulik eelkõige seoses Euroopa täiskasvanuõppes toimuvaga, kuid ka Eesti kogukonna tegemistega kursis olemiseks.

Personalijuht vajab igapäevatöös rahvusvahelist infot eelkõige silmaringi avardamiseks, kogemuslugudest osa saamiseks, inspiratsiooniks oma tegevustes. Rahvusvahelisus, teiste riikide ja organisatsioonide kogemused ning uuringutel põhinevad artiklid annavad hea ülevaate täiskasvanuhariduse arengutest. Kellel soovi, saab liituda erinevate võrgustikega, leida kontakte ja oma valdkonna kolleege, kellega huvipakkuvatel teemadel arutleda või koostööd teha.

Oma kolleegidele soovitaksin EPALEt kindlasti. EPALE lehelt leiab struktureeritud infot nii koolitajale, personalijuhile kui ka õppijale. Keskkond on kasulik ka nendele kolleegidele, kelle tegevusvaldkond on spetsiifiline ja Eestis antud valdkonnas tegutsejaid vähe.

Kaido Vestberg, Euroopa täiskasvanuhariduse saadik, Eesti Koolitus- ja Konsultatsioonifirmade Liidu juhatuse liige

Olen EPALEst saanud juurde uusi huvitavaid tuttavaid. Olen teada saanud uusi tahke täiskasvanuharidusest ja kaasa rääkinud põnevatel koosolemistel, seda ka EPALE keskkonnas. Just arutelud aitavad täiskasvanute koolitajal leida uusi ja huvitavaid aspekte oma töös. EPALE platvormis arutelude käivitamine ei ole kerge, vaja on kindlasti kohtumisi ka reaalses keskkonnas, et hiljem saaks neid jätkata virtuaalselt. Ärimaastikul toimetades keskendun üha enam koolituselt konsulteerimisele, seepärast on värskendav taasavastada ka koolituse olulisus. Õpetamine ja õppimine on teemad, millega meil kõigil tuleb tegeleda kogu oma elu jooksul.

Liitu Personaliuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Personaliuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Helen RootsPersonaliuudised.ee juhtTel: 55 988 223
Cätlin PuhkanPersonaliuudised.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700
Mirell SoaseppKonverentside programmijuhtTel: 55 565 456