31. jaanuar 2016
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Kuidas tööl kõige efektiivsemalt aega jagada?

Selleks, et oma produktiivsust tõsta, on oluline, et oleksid puhkamise ajal eemal oma arvutist ja telefonist. Pausi ajal võiks laua tagant tõusta ja veidi ringi jalutada, lugeda raamatut või töökaaslastega vestelda.
Foto: pixabay.com
Paljud uuringud on väitnud, et kaheksatunnine tööpäev on ebaefektiivne, ning välja pakkunud teisi võimalikke viise tööpäevasiseseks ajajaotuseks.

Kaheksatunnise tööpäeva ajalugu ulatub tagasi tööstusrevolutsiooni aegadesse, mil töötundide arvu limiteeriti töötajate tervise ja heaolu tõttu. Selgub, et kaheksatunnise tööpäeva idee on juba väga aegunud ja tegelikult takistab see meid produktiivne olemast, kirjutab Business Insider.

Uurimisgrupp Draugiem tegi hiljuti uuringu, milles analüüsis, kuidas mõjutab tööpäeva pikkus töötaja produktiivsust. Leiti, et tööpäeva pikkus ei mängi tootlikkuse juures mingit rolli: oluline on hoopis see, kuidas töötaja oma päeva struktureerib.

Ühtlasi leiti, et ideaalne töö ja puhkuse vahekord oleks 52 minutit tööd ja 17 minutit puhkust. Sellist ajajagamise viisi kasutades suutsid töötajad vältida nii Facebooki külastusi kui ka meilikasti tulnud sõnumite lugemist. Just 52 minutit on aeg, mil töötaja suutis täielikult oma tööülesandele keskenduda, vajades seejärel puhkust.

Kui töötaja peaks end tööpäeva lõpuosas väsinuna tundma, sobib taas eelmainitud süsteem kõige paremini: 17 minutit puhkust aitab töötajal naasta töö juurde puhanuna, et uuesti tööle keskenduda.

45 minutit tööd, 15 minutit puhkust

Inimesed, kes eelmainitud töötamise viisi kasutavad, saavad võrreldes teistega konkurentsieelise, kuna järgivad seda, kuidas inimese aju töötab: umbes tund aega suudab aju töötada kõrgel energiatasemel, pärast mida energiatase langeb umbes 15–20 minutiks.

Seega on kõige mõistlikum viis produktiivsena püsida tunda oma keha. Kui tunned, et oled väsinud ja vajad puhkust, pole mõistlik oma tööülesande kallal edasi punnitada, vaid tõepoolest paus teha. Uuringud näitavad, et kui pärast pikka pingutamist puhata, ei anna see sama efekti kui puhata tihedamini, aga lühemalt.

Kontrolli oma tööpäeva

Kaheksatunnine tööpäev võib olla töötaja jaoks efektiivne juhul, kui see aeg targasti ära jaotada. Kuidas seda võiks teha?

Jaga päev tundide kaupa. Kui üldjuhul inimesed panevad paika, mida nad tahavad kas tööpäeva või -nädala lõpuks saavutada. Sama võiks teha ka iga töötunni kohta.

Austa kokkuleppeid iseendaga. Kui oled teinud endaga kokkuleppe, et töötad ainult tunni, siis tasub sellest ka kinni pidada. Seega, keskendu oma tööülesandele ja ära vaata ringi sotsiaalmeedias ega tegele muude kõrvaliste asjadega.

Pane end proovile. Uurimisgrupi Draugiem uuringust selgus ka, et need töötajad, kes puhkavad sagedamini ehk ei täida eelpool mainitud ühe tunni reeglit, on tegelikult palju produktiivsemad kui need, kes üldse ei puhka. Samuti olid võrreldes mittepuhkajatega produktiivsemad need, kes jälgisid intervallsüsteemi ehk tegid teadlikult pausi pärast tunniajast töötamist.

Selleks, et oma produktiivsust tõsta, on oluline, et oleksid puhkamise ajal eemal oma arvutist ja telefonist. Pausi ajal võiks laua tagant tõusta ja veidi ringi jalutada, lugeda raamatut või töökaaslastega vestelda.

Ära oota väsimust. Töötamise puhul peaks kindlasti meeles pidama, et oodata ei tasuks seni, kuni oled väsinud. Väsinud olemine tähendab, et produktiivsuse rong on juba läinud. Selle asemel et viimse minutini punnitada, peaks hoopis pideva tootlikkuse säilitamiseks pause tegema. Nii väldid olukorda, et oled tööpäeva lõpuks omadega täiesti läbi.

Allikas: Äripäev

Autor: Pille Ivask, Äripäeva kaasautor

Liitu Personaliuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Personaliuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Helen RootsPersonaliuudised.ee juhtTel: 55 988 223
Cätlin PuhkanPersonaliuudised.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700
Mirell SoaseppKonverentside programmijuhtTel: 55 565 456