6. veebruar 2016
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Et juhatuse liikme ravikindlustus säiliks

Aasta alguses muutunud ravikindlustuse seaduse kohaselt tuleb juriidilise isiku juhtimis- ja kontrollorgani liikmele ja võlaõigusseadusliku lepinguga töötajale ravikindlustuskaitse tagamiseks tööandjal esitada Maksu-ja Tolliametile TSD iga kuu 10. kuupäevaks.
Foto: pixabay.com
Haigekassa tuletab meelde, et aasta alguses muutunud ravikindlustuse seaduse kohaselt tuleb juriidilise isiku juhtimis- ja kontrollorgani liikmele ja võlaõigusseadusliku lepinguga töötajale ravikindlustuskaitse tagamiseks tööandjal esitada Maksu-ja Tolliametile TSD iga kuu 10. kuupäevaks.

Ravikindlustuskaitse tekib peale TSD esitamist ja peatub TSD tähtaegselt esitamata jätmise korral järgmisel päeval pärast Haigekassa poolt Maksu- ja Tolliametist maksuandmete saamist. Oluline on siinjuures, et kaetud oleks sotsiaalmaksu miinimummäär. Selle kindlustusliigi puhul ei kohaldata enam 14-päevast ooteaega kindlustuse tekkimisel ega 2-kuulist garantiiaega tuludeklaratsiooni esitamata jätmisel.

Alates aasta algusest kehtestati uus ravikindlustuskaitse süsteem, mille kohaselt on kindlustuse algus ja peatumine seotud TSD esitamisega Maksu- ja Tolliametile, kusjuures kindlustuskaitse saamiseks peab isiku eest olema deklareeritud sotsiaalmaksu ühes kuus vähemalt eelarveaastaks riigieelarvega kehtestatud kuumääralt arvutatuna. Kindlustuskaitse saadakse ühe või mitme VÕS lepingu alusel töötamisel, ühe või mitme juriidilise isiku juhtimis- ja kontrollorgani liikmeks olemisel, kui nende lepingute alusel väljamakstud tasudelt kokku on kindlustuskaitset või selle jätkumist taotleva isiku eest deklareeritud vähemalt sotsiaalmaksu miinimum.

Juhime tähelepanu sellele, et mitme lepingu alusel tasutud sotsiaalmaksu summeerimise puhul peavad 10. kuupäevaks olema esitatud kõik VÕS lepingu alusel töötavale inimesele väljamakstud tasusid kajastavad TSD-d. Kui üks TSD jääb esitamata ning sotsiaalmaksu miinimummäär seetõttu kaetud ei saa, siis ravikindlustuskaitse peatub. Näiteks, vajalikus määras sotsiaalmaksu sisaldava TSD esitamisel 10. veebruariks hakkab VÕS lepingu alusel töötava inimese kindlustuskaitse kehtima 11. veebruaril ning kehtib automaatselt kuu aega ehk 10. märtsini. Kui 10. märtsil isiku eest enam maksu ei deklareerita, alates 11. märtsist tema ravikindlustuskaitse peatub. Järgmise TSD esitamisega jätkub ravikindlustuskaitse ooteajata. Kindlustuskaitse ei peatu ajal, millal isikul on õigus saada ajutise töövõimetuse hüvitist (näiteks haigushüvitist, sünnitushüvitist jne).

Kui kindlustuskaitse tekkimiseks vajalikku TSD-d ei ole õigel ajal esitatud ning kindlustuskaitset taotleval isikul oleks tekkinud õigeaegse esitamise korral õigus saada ravikindlustushüvitisi, peab kindlustuskaitset taotlevale isikule ravikindlustushüvitise saamata jäämisest tekkinud kahju hüvitama kohustuse rikkuja ehk isik, kes jättis TSD õigel ajal esitamata.

Oma ravikindlustuse olemasolu saab kontrollida:  või helistades haigekassa infotelefonil 669 6630.

riigiportaalis eesti.ee, saates digiallkirjastatud päringu [email protected]

Liitu Personaliuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Personaliuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Helen RootsPersonaliuudised.ee juhtTel: 55 988 223
Cätlin PuhkanPersonaliuudised.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700
Mirell SoaseppKonverentside programmijuhtTel: 55 565 456