8. veebruar 2016
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Kas öötöö suurendab rinnavähki haigestumise tõenäosust?

Viimase aja uuringud näitavad kõrgenenud vähiriski pikaajalisel öises vahetuses töötamisel.
Foto: pixabay.com
Tööelu portaalis igal nädalal ilmuv küsimus ja vastus peegeldab tööelus ettetulevaid probleeme. Küsimuste sünnile on kaasa aidanud inimesed, kes on oma murega Tööinspektsiooni poole pöördunud, ja neile annavad vastuseid Tööinspektsiooni spetsialistid.

Lugeja küsib:

Olen naisterahvas ja töötan juba pikemat aega vahetustega, päris palju olen töötanud ka öistes vahetustes. Olen kuulnud, et öötöö soodustab naistel rinnavähi teket. Kas teil on selle kohta täpsemat informatsiooni? 

Vastab Tööinspektsiooni töökeskkonna konsultant Piret Kaljula:

Eestis ei ole rinnavähk kantud kutsehaiguste loetellu, seetõttu puudub meil ka vastav statistika. Küll aga on paljud Euroopa riigid ning Kanada ja USA hakanud järjest rohkem sellele tähelepanu pöörama ning uurima seoseid öisel ajal töötamise ja rinnavähi tekke vahel. Uuringud näitavad tõepoolest kõrgenenud vähiriski pikaajalisel öises vahetuses töötamisel. Pikaajaline on töötamine öistes vahetustes üle 20 aasta, risk tekib peale 5–6-aastast öistes vahetustes töötamist, lühema aja jooksul öötöö olulist vähiriski ei põhjusta. Riski suurenemiseks piisab töötamisest ühes öises vahetuses nädalas. 12-tunnises vahetuses töötamine suurendab riski rohkem kui lühemas, 8-tunnises vahetuses töötamine. Öises vahetuses töötajate kõrgem rinnavähki haigestumise risk tuleneb vere väiksemast melatoniinisisaldusest. Pimedal ajal üleval olles organism melatoniini ei tooda ning seetõttu on kunstlikus valguses töötajatel tõenäoliselt madalam melatoniinitase. Melatoniin on hormoon, mis reguleerib bioloogilist ööpäevarütmi ja pidurdab rinnavähirakkude arengut. Töökohtadel, kus öises vahetuses töötavad naised, peaks töötervishoiuarst tegema tervisekontrolli käigus ka vereanalüüsi ning uurima rinnavähimarkereid. See aitaks rinnavähki võimalikult vara avastada.

Allikas: tööelu.ee

Liitu Personaliuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Personaliuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Helen RootsPersonaliuudised.ee juhtTel: 55 988 223
Cätlin PuhkanPersonaliuudised.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700
Mirell SoaseppKonverentside programmijuhtTel: 55 565 456