Autor: Personaliuudised.ee • 18. veebruar 2016
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Töötooli valik kui täppisteadus

Tooli peab saama sobivalt reguleerida, et inimesel oleks mugav töötada ja ei tekiks lihasväsimust.
Foto: pixabay.com
Tööinspektsiooni töökeskkonna konsultant Indrek Avi jagab näpunäiteid, kuidas valida töötooli, mis oleks ühtaegu mugav ja ergonoomiline.

Lugeja küsib: Meile tuli uus töötaja, kes üle poole tööpäevast töötab kuvariga. Juhataja andis mulle ülesande valida temale töötool. Mida peaksin tooli valides jälgima?

Vastab Tööinspektsiooni töökeskkonna konsultant Indrek Avi: Tooli valikul kuvariga tööks peab eelkõige hindama tooli sobivust töötajale, kes seda kasutama hakkab. Tooli peab saama sobivalt reguleerida, et inimesel oleks mugav töötada ja ei tekiks  lihasväsimust. Lihasväsimuse tõttu tekivad pikema aja jooksul valud ja haigestumine.

Tool ja töölaud tuleb paigutada nii, et töötaja istuks ergonoomiliselt õiges kehaasendis. Istme kõrgus peab olema reguleeritav ning seljatoe asend ja kaldenurk muudetavad. Reguleerida peaks eelistatult saama toolil istudes, sest siis saab seda teha hõlpsamalt ja kiiremini. Enne tooli ostma minemist peab teadma, kui kõrge on laud. Üldjuhul reguleeritakse istme kõrgus selliseks, et isteasendis oleva töötaja küünarnukk asetseks klaviatuuriga ühel tasapinnal või veidi madalamal. Kui laud on sobival kõrgusel, siis enamikel juhtudel on istme sobivaim kõrgus töötaja põlveõndla kõrguse lähedal, kui ta jalg on täistallaga põrandale toetatud. Kui tool on põlveõndlast kõrgemal, on vajalik jalatugi.

Tooli seljatoe ja istme vaheline kaldenurk peab olema 100–110 kraadi, siis on koormus inimese lülisambale minimaalne. Seljatugi toetab ka nimmepiirkonda. Toolil istudes ja alaselga toetades peab põlveõndlate ja istme vahele jääma vähemalt kahe sõrme pikkuse jagu ruumi. Kui istme esiserv on vastu põlveõnnalt, tuleb tooli reguleerida või valida sobivam tool.

Tooli istme materjal peaks olema õhku läbilaskev ja hõõrdumistakistusega – nii saab püsida istumisasendis, kui iste on kergelt ette kallutatud. Nii kulub lihasjõudu minimaalselt ning verevarustus jalgades on vähem takistatud. Käetugedele käsivarte või küünarnukkide toetamisel ei tohi õlad olla tõstetud. Käetoed võivad takistada tooliga lauale lähedale liikumist. Kui inimene istub töölauast liialt kaugel, võivad tema õlad olla ette längu ning pea ja keha ette painutatud.  Kui randmeid ja käsivarsi on võimalik mujale toetada ning käetoed takistavad tooli liikumist, siis võiks kaaluda käetugede eemaldamist.

Allikas: Tööelu.ee

Liitu Personaliuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Personaliuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Helen RootsPersonaliuudised.ee juhtTel: 55 988 223
Cätlin PuhkanPersonaliuudised.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700
Mirell SoaseppKonverentside programmijuhtTel: 55 565 456