19. veebruar 2016
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

airBalticu juht teenib aastas miljoni

airBalticu juht Martin Gauss Gaselli kongressil
Foto: Andres Haabu
Enda sõnul airBalticus palju ränka tööd teinud Martin Gauss tunnistas täna Gaselli kongressil, et teenib aastas ligi miljon eurot.

Gauss tuli airBalticusse 2011. aastal ja tema valitsemisajal on lennufirma pöördunud tõusuteele, aastas reisib airBalticuga 3,5 miljonit reisijat. „Ei ole mõtet mõelda, et üliväike firma saab kalleid pileteid pakkudes lennundust muuta,” nentis ta.

Panustada tuleb tema sõnul eriti tugevalt koduturule Baltikumis. Riiast saab praegu airBalticuga otse 16 sihtkohta, aga pidevalt tuleb otsida uusi lennujaamu, kus kanda kinnitada. Gaussi kinnitusel on nende jaoks oluline ka otselendude tegemine Tallinnast, sest iga lennu jaoks pole mõistlik kõigepealt Tallinnast Riiga lennata või oma reisi üleüldse sealt alustada. „Ma juhin küll Läti firmat, aga tunnen, et töötan kogu Baltikumi jaoks,” rõhutas Gauss.

Gauss teenib aastas airBalticu juhina ligi miljon eurot. Tema põhipalk on 480 000 eurot ja kui tulevad head tulemused, teenib ta topelt. Gauss ütles, et peab seda palka õiglaseks, kui arvestada ettevõtte suurust ja positsiooni. 

Varem on mees töötanud 12 aastat British Airwaysi tütarfirma Deutsche BA piloodina, kuid see müüdi EasyJetile ja kandis edasi nime EasyJet Germany. EasyJet otsustas ühel hetkel aga  tütarfirma kinni panna ja see oli Gaussi sõnul üks tema karjääri raskemaid hetki. „Estonian Airiga tehti täpselt samamoodi. Ma saan aru, et see oli inimestele väga raske, minu karjääris oli selline hetk allpool ka kõige madalamaid hetki,” sõnas ta.

Gauss sai rikkaks siis, kui müüs oma väikese firma AirBerlinile, siis hakkas ta enda sõnul investeerima start-up’idesse ja kinnisvarasse. „Aga ma ei tahtnud lõpetada töötamist, sest ma olin veel liiga noor selliseks eluks,” ütles ta. Pärast seda läks ta juhtima Ungari rahvuslikku lennufirmat Malev, misjärel jõudis airBalticusse.

Tänu varasemale kogemusele austati teda airBalticusse jõudes väga, vastuvõtt oli Gaussi sõnul ülisoe. Gauss lisas, et peale kõva töö panustab ta kõvasti ka airBalticu töötajatega pidude korraldamisesse. Need käivad ikka kostümeeritult ja suurejoonelise ettevalmistusega.

* Artikkel on ilmunud Äripäevas

Autor: Mari Mets, Äripäev

Liitu Personaliuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Personaliuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Helen RootsPersonaliuudised.ee juhtTel: 55 988 223
Cätlin PuhkanPersonaliuudised.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700
Mirell SoaseppKonverentside programmijuhtTel: 55 565 456