Autor: Personaliuudised.ee • 21. veebruar 2016
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Töötamine riigipühal ja lühendatud tööaeg sellele eelneval tööpäeval

Vabariigi aastapäevale eelnevat päeva peab tööandja kolme tunni võrra lühendama.
Foto: Meeli Küttim
Kolmapäev, 24. veebruar on Eesti Vabariigi aastapäev ja rahvuspüha, millele eelnevat tööpäeva on tööandja kohustatud kolme tunni võrra lühendama.

Vabariigi aastapäeva eel oleks ehk otstarbekas taas üle korrata, mismoodi tuleb sel perioodil arvestada töötaja tööaega ja -tasu. Töölepinguseaduses reguleerivad seda paragrahvid 45 ja 53, millele on siinkohal oma selgitava kommentaari lisanud advokaadibüroo Tark Grunte Sutkiene juristid.

§ 45. Öötöö ja riigipühal tehtava töö hüvitamine

(1) Kui tööaeg langeb ööajale (kella 22.00 kuni 6.00), maksab tööandja töö eest 1,25-kordset töötasu, kui ei ole lepitud kokku, et töötasu sisaldab tasu ööajal töötamise eest.

(2) Kui tööaeg langeb riigipühale, maksab tööandja töö eest kahekordset töötasu.

(3) Tööandja ja töötaja võivad kokku leppida ööajal või riigipühal tehtava töö hüvitamise täiendava vaba aja andmisega erinevalt selle paragrahvi lõigetes 1 ja 2 sätestatust.

Kui ületunnitöö hüvitamisel eeldatakse, et kokkuleppe puudumisel hüvitatakse ületunnitöö täiendava vaba aja andmisega, siis öötöö ja riigipühal töötamise hüvitamine toimub eelduslikult rahalise kompensatsiooni maksmisega. Kui töötaja tööaeg langeb riigipühale, maksab tööandja töö eest kahekordset töötasu. Kui tööaeg jääb osaliselt riigipühale, makstakse kahekordset töötasu ainult nende tundide eest, mis jäävad riigipühale, mitte aga kogu vahetuse eest.

Kui töötaja kutsutakse riigipühal tööle graafikuväliselt ja riigipühal töötatud tunnid lähevad arvesse ületunnitööna, tuleb lisaks kahekordsele töötasule maksta hüvitist ka ületunnitöö eest või hüvitada töötaja ületunnitöö täiendava vaba aja andmisega. Töötaja ja tööandja kokkuleppel võib öötöö ja riigipühal töötamise hüvitada rahalise hüvitise asemel ka täiendava vaba aja andmisega. (Täiendava vaba aja määr ja selle kasutamise aja määramine on soovitatav sätestada töökorralduse reeglites.)

§ 53. Tööaja lühendamine

Uusaastale, Eesti Vabariigi aastapäevale, võidupühale ja jõululaupäevale eelnevat tööpäeva lühendab tööandja kolme tunni võrra.

TLS-i § 53 sõnastuse puhul võib tekkida küsimus, kas käesoleva paragrahvi alusel tuleb lühendada ka tööpäeva, mis ei eelne vahetult uusaastale, Eesti Vabariigi aasta­päevale, võidupühale ja jõululaupäevale. Näiteks kui üks loetletud tähtpäevadest langeb pühapäevale või esmaspäevale, kas sellisel juhul tuleb lühendada nädalavahetusele eelnevat reedest tööpäeva? Töölepingu seaduse eelnõu seletuskirja seisukoht on, et lühendamisele kuulub uusaastale (1.01), Eesti Vabariigi aastapäevale (24.02), võidupühale (23.06) ja jõululaupäevale (24.12) vahetult eelnev tööpäev, nagu see oli sätestatud varemalt kehtinud töö- ja puhkeaja seaduses. Seejuures ei keela seadus tööandjat oma töökorralduses töötajale soodsamaid tingimusi kehtestada.

Aastal 2016 on lühendatud tööpäevad seega

23. veebruar (kolmapäev)

22. juuni (kolmapäev)23. detsember (reede)31. detsember (laupäev)

Summeeritud tööaja kohaldamisel tuleb juhul, kui töövahetus langeb TLS-i §-s 53 nimetatud päevadele eelnevatele päevadele, lühendada seda tööpäeva kolme tunni­ võrra. Kui see ei ole katkematu tööprotsessi tõttu võimalik, tuleb kokkulepitud ­arvestusperioodil kohaldamisele kuuluvaid töötunde vähendada kolme tunni võrra. Töötaja, kes töötab vahetustega ja kelle vahetus algab 23. ning lõpeb 24. veebruaril, võib oma vahetust alustada kolm tundi hiljem, kuna 23. veebruari tööpäev peab olema lühendatud kõigile töötajatele.

Allikas: Tööõiguse käsiraamat 

Liitu Personaliuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Personaliuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Helen RootsPersonaliuudised.ee juhtTel: 55 988 223
Cätlin PuhkanPersonaliuudised.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700
Mirell SoaseppKonverentside programmijuhtTel: 55 565 456