Autor: Helen Roots • 22. veebruar 2016
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Salatsemisel on lõpp – palgalõhed avalikuks!

Sooline palgalõhe töökohal.
Foto: pixabay.com
Sooline palgalõhe ei ole ainult Eesti „rahvuskala”, see on probleemiks peaaegu kõikjal maailmas. Suurbritannia valitsus on aga otsustavalt ohjad haaranud ja soovib niisugusele ebavõrdsusele punkti panna.

Briti suurfirmadele tehakse peagi kohustuseks avalikustada, kui suurt palka saavad nende mees- ja naissoost töötajad, teatab CNN. Alates 2018. aastast peavad firmad andma detailse ülevaate mees- ja naistöötajate palgaerinevuste ja boonustasude kohta. Nõue on osa valitsuse strateegiast peatada lõplikult töötasupõhine sooline diskrimineerimine ja seadus hakkab kehtima ettevõtetele, milles töötab enam kui 250 töötajat.

Lisaks infole palga ja boonustasude kohta peavad umbkaudu 8000 firmat üle kogu maa andma iga kuu ülevaate sellest, kui palju on palgasaajate nimekirjas mehi, kui palju naisi. See info peaks aitama Briti valitsusel tuvastada ka ettevõtted, kus töötab kõige vähem naisi juhtivatel kohtadel, ja selle alusel on valitsusel plaanis koostada palgalõhe n-ö edetabelid, nii et igaüks võiks jälgida, kuidas ettevõtted eri sektorites siplevad. Valitsus loodab, et kui ettevõtteid, kus naistele makstakse vähem kui samal ametikohal töötavatele meestele, esile tuua ja sellega häbistada, sunnib see neid säärasele töötasupoliitikale punkti panema, kuivõrd niisugune käitumine teeb neile tipptalentide ja -spetsialistide palkamise raskemaks.

Naiste õiguste ja sugude võrdsuse eest seisva ühenduse The Fawcett Society esindaja Sam Smethersi sõnul on tegemist kogu põlvkonna parima võimalusega palgalõhe lõplikult kinni ajada, ehkki valitsus saaks teha palju rohkem. Naine leiab, et esiletoomisest ja häbistamisest ei pruugi suuremat kasu olla, kui sellele ei järgne mingit tegutsemist tugevama surve või karmimate trahvide näol.

Meeste ja naiste palgaerinevus Kanadas, Ühendkuningriigis, Ameerika Ühendriikides, Hiinas ja Prantsusmaal.
Foto: CNNMoney

Firmajuhid on uuest seadusest kahtlemata märksa vähem vaimustuses. Ärisuhete firma CBI peadirektor Carolyn Fairbairn on seisukohal, et nn edetabeleid ei tohiks kasutada firmade avalikkuse ette kiskumiseks ja häbistamiseks, kuivõrd saadavad andmed ei pruugi luua olukorrast terviklikku ülevaadet. Fairbairn põhjendab oma väidet inimeste erineva pikkusega tööaja, st täis- ja osaajaga tööga, mis peaks selgitama ka erineva suurusega töötasu.

Maailma Majandusfoorumi (WEF) andmetel „ujub” Suurbritannia sooline palgalõhe 66% peal, mis tähendab, et naised teenivad ligi kolmandiku võrra vähem, kui samal ametipositsioonil töötavad mehed. Ja Suurbritannia pole mingi erand! WEF kinnitab, et sama tendentsi võib kohata peaaegu igas riigis ning et lõhe USA mees- ja naistöötajate palkade vahel on veelgi suurem, mistõttu on sarnased plaanid päevakorral ka USA-s. President Barack Obama tuli veebruari algul avalikkuse ette ettepanekuga, mis nõuaks enam kui 100 töötajaga firmadelt regulaarseid ettekandeid oma töötajate tasude kohta rassist, etnilisest päritolust ja soost lähtuvalt. 

Allikas: CNNMoney, London

Liitu Personaliuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Personaliuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Helen RootsPersonaliuudised.ee juhtTel: 55 988 223
Cätlin PuhkanPersonaliuudised.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700
Mirell SoaseppKonverentside programmijuhtTel: 55 565 456