Autor: Personaliuudised.ee • 25. veebruar 2016
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Ametiisikute tulud avalikuks!

Infot kogu teenitud tulu kohta näevad vaid deklaratsiooni kontrollijad.
Foto: pixabay.com
Riigikogu põhiseaduskomisjon toetas ettepanekut kirjutada korruptsioonivastasesse seadusesse sisse punkt, mis muudaks ametiisikute huvide deklaratsioonis avalikuks isiku kogu teenitud tulu.

Kehtiva seaduse kohaselt peavad ametiisikud samuti deklaratsiooni kandma kogu oma teenitud tulu, kuid avalik on vaid ametiisiku ametikohal saadud tulu. Info kogu teenitud tulust on mõeldud asutusesiseseks kasutamiseks ehk seda näevad vaid deklaratsiooni kontrollijad.

„Ametiisikute näol on tegemist inimestega, kellele on antud rohkemal või vähemal määral õigust kasutada avalikku võimu ja nende inimeste puhul on võimalikult suure läbipaistvuse huvides põhjendatud kogu teenitud tulu avalikustamine,” ütles põhiseaduskomisjoni esimees Kalle Laanet. Põhiseaduskomisjoni algatatud korruptsioonivastase seaduse muutmise seaduse eelnõu(143 SE) eesmärk on muuta ametisikute huvide deklareerimine selgemaks ja lihtsamaks ning suurendada deklaratsiooni automaatset eeltäidetavust.

Samuti näeb eelnõu ette deklareerimisele kuuluva saadud soodustuse alampiiri muutmist, määrates selleks kõrgemate riigiteenijate kõrgeima palgamäära, milleks praegu on 5298 eurot ja 80 senti. Kehtiva regulatsiooni kohaselt on alampiir seotud deklarandi viimase nelja kuu töötuluga, mis paneb deklarandile kohustuse vastav summa ise iga kord välja selgitada.

Lisaks kaob eelnõu järgi vajadus deklareerida vabatahtliku kogumispensioni osakuid ja ametisiseseks kasutamiseks tunnistatakse andmed deklarandi enda tehtud soodustuste kohta. Eelnõu seletuskirja järgi võivad tehtavad annetused olla vajalikud deklaratsioonide kontrollijatele oma ülesannete tõhusamaks täitmiseks, kuid avalikkuse huvi tehtud annetuste vastu ei kaalu üles deklarandi õigust perekonna- ja eraelu puutumatusele ning õigust teha eraviisiliselt isikutele või organisatsioonidele annetusi lähtudes oma maailmavaatest või usulistest veendumustest.

Komisjon kiitis heaks ettepaneku viia eelnõu teine lugemine läbi 8. märtsi Riigikogu istungil ning kolmas lugemine ehk lõpphääletus 10. märtsi Riigikogu istungil. Seadus on vastuvõtmise korral planeeritud jõustuma 1. maist.

Liitu Personaliuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Personaliuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Helen RootsPersonaliuudised.ee juhtTel: 55 988 223
Cätlin PuhkanPersonaliuudised.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700
Mirell SoaseppKonverentside programmijuhtTel: 55 565 456