2. märts 2016
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Priit Sarapuu: töötajate keelenõuded pärsivad palkamist

G4S-i juhatuse esimehe sõnul on keelenõuded kohati ebamõistlikud
Foto: Raul Mee
Kui sisserännanute tausta ei ole võimalik kontrollida, siis G4S neid tööle ei võta, kuid palju suurem takistus on liiga karmid keelenõuded, mis pärsivad töötajate palkamist, ütles ASi G4S juhatuse esimees Priit Sarapuu.

„Ärge saage minust valesti aru, ma arvan, et riigikeelt peab oskama, aga me räägime keeletasemetest ja töökohtadest,” sõnas Sarapuu tänasel tööandjate aastakonverentsil „Tuulelohe lend”, mis keskendub välistööjõule. „Kui tahame kedagi siia saada, on keeleõpe väga oluline, aga kas me peame panema nõude lati nii kõrgele?” küsis ta. Sarapuu hinnangul võiksid keeleoskust reguleerida kliendisuhted. Ta tõi näite Narvast, kus kohalik klienditeenindaja, kelle emakeel on vene keel, oli sunnitud samuti vene päritolu kliendiga eesti keeles rääkima, kuna teenindaja ülemus oli juures ja nõudis eesti keeles suhtlemist. Sarapuu meelest ei ole selline asi vajalik.

G4S-i juht ütles, et välismaalaste töötamist Eestis tuleks lihtsustada, ükskõik, kas jutt käib pagulastest, tudengitest või kellestki kolmandast. Peale karmi keelenõude on üks pärssivaid tegureid ka kõrge keskmise palga nõue, mida on just turvasektoris raske täita, kuna paljud alustavad nn õpipoisi tasemelt ja oskuste paranedes hakkavad paremat töötasu teenima. 

Sarapuu sõnul on turvasektoris praegu ligikaudu 200 töökohta täitmata, mis pole aga kõige hullem, sest on olnud aastaid, kus tööjõupuudus on olnud veel suurem. Ta märkis, et fakt on see, et lihtsamad tööd vajavad tegemist ja palju on selliseid töid, kus ei ole kõrgeid kvalifikatsiooninõudeid, piisab, kui on tehnilist taipu, muu õpib töö käigus.

„Sisseränne on vajalik, sisserändajad on oodatud. Me saame nad tööle võtta ja regulatsioone muuta. Juurde tuleb töökäsi ja tööd, aga igasuguste kaabakatega oleme alati hakkama saanud,” võttis Sarapuu oma ettekande kokku.

Täna toimuva tööandjate keskliidu aastakonverentsi Tuulelohe lend 2016, alapealkirjaga „Welcome to Estonia? Sisserändest paanikavabalt”, põhifookus on küsimusel, milline peaks olema riigi juhitud sisserändepoliitika ja keda me tegelikult siia ootame. Tööandjate hinnangul on viimane aeg pöörata debatt pagulaste küsimuselt Eesti tegelikule probleemile – Eestis jääb maksumaksjaid kiiresti vähemaks ja selle leevendamiseks vajame välistööjõudu.

*Artikkel on ilmunud Äripäevas.

Autor: Kadri Põlendik, Äripäev

Liitu Personaliuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Personaliuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Helen RootsPersonaliuudised.ee juhtTel: 55 988 223
Cätlin PuhkanPersonaliuudised.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700
Mirell SoaseppKonverentside programmijuhtTel: 55 565 456