Autor: Helen Roots • 8. märts 2016
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Kuidas lõpetada töösuhe vaidlusteta

Foto: Meeli Miidla-Vanatalu, tööinspektsioon, peadirektori asetäitja ennetuse ja õiguse alal
Mis on töölepingu lõpetamise juures põhilisimad vead, mida tööandjad teevad, ja mis neid vaidlusi põhjustavad, küsisis Personaliuudised Meeli Miidla-Vanatalult, tööinspektsiooni peadirektori asetäitjalt töösuhete järelevalve ja õiguse alal.

Vaidlused on sageli tingitud väga lihtsatest asjadest.

Tihti juhtub, et töötaja asub algul tööle kirjaliku lepinguta, siis jääb tasu saamata. Tööandja väidab, et see ei olnudki töösuhe ja tehtud töö oli kehv ning seega ei peagi tasu maksma. Kui töötaja soovib töötasu kätte saada, peab ta pöörduma töövaidluskomisjoni või kohtusse, et töösuhe tuvastada ja saamata jäänud töötasu välja nõuda. 

Sagedased on ka juhtumid, kui töötaja ei ole nõus tööandja otsusega tema tööleping mõjuva põhjusta erakorraliselt üles öelda. Selles olukorras ei jäägi muud üle kui see vaidlustada ehk töötaja nõuab erakorralise ülesütlemise tühistamist. Nüüd juba enamasti teatakse, et tööd siiski tagasi ei saa, aga vähemalt on töötajal õigus hüvitisi nõuda. Juhul kui töövaidluskomisjon või kohus loebki ülesütlemise tühiseks ja lõpetab TLS § 107 alusel töölepingu, saab töötaja lisaks hüvitisele endale ka sotsiaalsed garantiid (näiteks töötuks jäämisel taotleda töötuskindlustushüvitist).

Lähenemine tööandja vaatest: kui tööandja ei ole nõus, et töötaja väidab, et ta on töölepingut rikkunud, ega soovi maksta TLS § 91 lõikega 2 kaasneva kolme kuu keskmise töötasu hüvitist, siis ei jää tal muud üle kui vaidlusse asuda. Kui töövaidluskomisjon või kohus ütleb, et töötajal ei olnud mõjuvat põhjust töölepingut erakorraliselt üles öelda, siis loetakse tööleping töötaja poolt korraliselt üles öelduks ja tööandja hüvitist maksma ei pea.

Liitu Personaliuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Personaliuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Helen RootsPersonaliuudised.ee juhtTel: 55 988 223
Cätlin PuhkanPersonaliuudised.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700
Mirell SoaseppKonverentside programmijuhtTel: 55 565 456