Autor: Personaliuudised.ee • 11. märts 2016
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Parim praktikakoht 2016 on ABB AS

Fotol: tehase tootmisjuht Matti Metsaorg, Tööandjate Keskliidu haridusnõunik Anneli Entson, haridus- ja teadusminister Jürgen Ligi, ABB Balti riikide juht Bo Henriksson.
Foto: Tööandjate Keskliit
Eesti Tööandjate Keskliidu konkursi „Parim praktikakoht” võitis energeetika- ja automaatikatehnoloogiaettevõte ABB AS, kes on pikka aega olnud valdkonna õppuritele oluliseks praktikabaasiks ning panustanud märkimisväärselt töötajate järelkasvu koolitamisesse.

Parimaks regionaalseks praktikakohaks sai Narvas metallkonstruktsioone valmistav ettevõte Fortaco Estonia OÜ ja parim väikeettevõttest praktikakoht on Gurmeeklubi OÜ.

„Et kutseharidus vastaks täpsemalt majanduse vajadustele, on hädavajalik ettevõtete suurem roll tööpraktikas,” ütles haridus- ja teadusminister Jürgen Ligi. „Konkurss näitas, et Eestis on palju ühiskondliku närvi ja laiema visiooniga tööandjaid, kes mõistavad, et praktikale panustades võidavad nii nemad ise kui ka ühiskond. Ka õppeasutused väärtustavad tööandjaid koostööpartneritena kõrgelt.” 

ABB Balti riikide juht Bo Henriksson ütles auhinda vastu võttes, et ABB on koostööd kutse- ja kõrgkoolidega alati tähtsaks pidanud ning see on aasta-aastalt sisulisemaks muutunud. „Tänan meie häid koostööpartneritest õppeasutusi – Tallinna Tehnikaülikooli, Tallinna Polütehnikumi, Tallinna Tehnikakõrgkooli, Tallinna Lasnamäe Mehaanikakooli, Tallinna Tööstushariduskeskust. Meie jaoks on suur sisuline tunnustus, kui praktikandid soovivad meile pärast praktika lõppu ka tööle jääda – aastate jooksul on umbes kolmandik meie töötajatest alustanud praktikandina,” lausus Henriksson. „ABB-le on praktikantide majja võtmine üks osa visioonist. Praktikandid on firma tulevik ja kogemustega firma mõtleb tulevikule. Noored vajavad praktilist töökogemust ning meie vajame spetsialiste nüüd ja tulevikus.”

Eesti Tööandjate Keskliidu juhataja ja žürii esimehe Toomas Tamsari sõnul on võitjate näol tegemist tööandjatega, kelle süsteemsest tegevusest töötajate järelkasvu nimel on teistel ettevõtetel palju kõrva taha panna. „ABB tugevusena tõi žürii välja pikaajalise ja läbimõeldud tegevuse töötajate järelkasvu koolitamisel, motiveeritud praktikajuhendajad ja tiheda koostöö õppeasutustega nii praktikantide leidmisel kui ka kutsestandardite ja õppekavade arendusel,” ütles Tamsar. Aastas võtab ABB ligi 100 õppurit praktikale ametikohtadele nii tootmises kui ka kontoris, näiteks elektrimontööre, lõppkontrolle, tehnikuid, laotöötajaid, elektriinsenere, mehaanikainsenere, arendusinsenere, müügiinsenere, kvaliteediinsenere, raamatupidajaid, assistente, logistikuid, tootmise planeerijaid, töödejuhatajaid, IT-spetsialiste jne. Seejuures pöörab ettevõte palju tähelepanu praktika juhendamisele. Praktika on ettevõttes tasustatud, lisaks pakub ABB õppejõududele võimalust ettevõttes stažeerida, osaleb aktiivselt õppekavade koostamises ja maksab tublimatele õppuritele stipendiume.

Parima regionaalse praktikakoha tiitli saanud ettevõte Fortaco Estonia paistis silma olulise Ida-Virumaa piirkonna ettevõttena, kellel on praktikabaasina tihe koostöö nii suuremate ülikoolide kui ka piirkonna kutsekoolidega. Väikeettevõtetest parima praktikakoha tunnustuse saanud 24 töötajaga Gurmeeklubi on võtnud kümneid kondiitri, pagari ja koka eriala praktikante ning panustanud aktiivselt ka erivajadustega õppurite praktikavõimaluste arendamisse.

Kõigis kolmes kategoorias parima praktikakoha tunnustuse saanud tööandjad saavad õiguse kasutada spetsiaalselt välja töötatud märgist oma kodulehel, reklaammaterjalidel, trükistel jm. Auhinnaks on klaasikunstnik Ivo Lille valmistatud skulptuur.

Eesti Personalijuhtimise Ühing PARE otsustas anda eriauhinna AS-ile Tallinna Vesi, kes paistis silma praktikajuhendajate pühendumuse ja praktikantide seas tugeva meeskonnatunde loomisega. Auhinnaks on vabalt valitud PARE 2016 kevadhooaja töötoas osalemine.

Praktikakohtade pakkujaid hindas viieliikmeline komisjon, kuhu kuulusid Eesti Tööandjate Keskliidu juhataja Toomas Tamsar, haridus- ja teadusministeeriumi kantsler Janar Holm, Eesti Personalijuhtimise Ühingu PARE tegevjuht Ene Olle, Eesti Metsa- ja puidutööstuse liidu tööstus- ja haridusvaldkonna juht Pille Meier ja Tallinna Teeninduskooli direktor Meeli Kaldma. Kokku laekus konkursile 92 avaldust.

Konkurssi viiakse läbi haridus- ja teadusministeeriumi tööturu ja õppe tihedama seostamise programmi tegevuste „Praktikasüsteemi arendamine kutse- ja kõrghariduses” ning „Õpipoisiõppe laiendamine” raames.  Programmi eesmärk on viia õppimisvõimalused vastavusse tööturu vajadustega. Konkurssi rahastavad Eesti riik ja Euroopa Sotsiaalfond.

Haridus- ja teadusminister Jürgen Ligi ja ABB Balti juht Bo Henriksson
Foto: Eesti Tööandjate Keskliit

Allikas: Eesti Tööandjate Keskliit

Liitu Personaliuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Personaliuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Helen RootsPersonaliuudised.ee juhtTel: 55 988 223
Cätlin PuhkanPersonaliuudised.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700
Mirell SoaseppKonverentside programmijuhtTel: 55 565 456