11. märts 2016
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Sihtrühmale suunatud tööpakkumine

Foto: pixabay.com
Kuidas koostada töökuulutust nii, et sellele julgeks reageerida ka vähenenud töövõime või puudega inimesed, ent kuulutus ise samal ajal kedagi ei diskrimineeriks? ISS-i personalijuht Helo Tamme kirjeldab töökuulutust, millega otsitakse puhastusteenindajaid ja majahoidjaid ning mis on suunatud just erivajadusega tööotsijatele.

Kui oled valmis puudega töötajat tööle võtma, siis suhtle esmalt vastavate õppeasutuste ja erinevate organisatsioonidega, kes tegelevad puudega tööotsijate vahendamisega (nt MTÜ Abikäsi). Võimalik, et leiadki endale kohe sobiva töötaja ja suuremat värbamisprojekti polegi vaja alustada.

Koostades töökuulutust, millega sooviksid jõuda just erivajadusega tööotsijanteni, püüa see koostada nii, et julgustaksid neid ettevõttesse kandideerima. Abiks on siikohal töökuulutusse erinevate statistiliste näitajate lisamine, toetav pildimaterjal jne.

Lisaks tavapärastele kanalitele võiks aga töökuulutust jagada erinevate puudega inimeste töövahendusega tegelevate organisatsioonide kaudu, kuna nii suureneb võimalus potentsiaalsete tööotsijateni jõuda.

Kes on puudega töötajate värbamise või nendega koos töötamisega kokku puutunud, teab, et tihti peljatakse uut tööandjat oma puudest teavitada. Enamasti on selle põhjuseks hirm, et kui tööandja saab teada, et inimesele on määratud töövõimetus, siis ehk teda ei võetagi tööle. Just taolise hirmu ennetamiseks kujundaski ISS Eesti töökuulutuse (vt allpool), mis julgustaks erivajaduse või puudega inimesi kandideerima ja oma töövõimetusest ka teavitama.

Loo autor uuris oma kolmelt tuttavalt, mida nemad sellisest erivajadusega tööotsijale suunatud kuulutusest arvavad.

Tiia Sihver, Töötukassa töövalmiduse toetamise teenuste peaspetsialist: „Minu hinnangul on hea, et selle eraldi välja toote, sest see julgustab.”

Marko Simberg, MTÜ Abikäsi juhataja: „ISS on väga hea näide ettevõttest, kes lisaks oma põhitegevusele loob ka olulist lisaväärtust ühiskonnale. Minu hinnangul võiks selliseid suunatud tööpakkumisi olla meil oluliselt rohkem ning ka Eesti ettevõtjad võiksid pilgud pöörata seni vähekasutatud tööjõuressursile.”

Riho Roosioja, nägemispuudega magistrant, tööotsija: „Selline kuulutus on julgustav, sest eraldi on välja toodud see, et pakkumine on suunatud erivajadusega inimestele. Nende seas on ka päris palju sellist suhtumist, et ei julgeta kandideerida või arvatakse, et las teised, tervemad kandideerivad. Aga selline lähenemine näitab, et tööandja hoolib ka eripäraga inimesest ja peab temast lugu, ning mina küll võin olla rohkem kindel, et selles töökohas ei ole kuigi suurt ohtu jääda väljatõrjutud töötajaks. Usun, et nüüd on seda hea näidata neis kohtades, kus EVI-d õpivad ja otsivad tööd.”

ISS-is hakkasimegi erivajadusega tööotsijate teadlikuma värbamistegevusega tegelema alates 2012. aasta lõpust, senini oleme koostöös partneritega korraldanud tööotsijatele infotunde, pakkunud praktika sooritamise võimalust või tööd meie ettevõttes. Sellist spetsiaalselt erivajadusega tööotsijatele suunatud kuulutust meil aga varem olnud ei ole.

Kuulutust koostades mõtlesime läbi, kuidas see aitaks meil oma sihtrühma kõnetada ja julgustada meile tööle kandideerima. Kuna meie ettevõttes töötab praegu umbes 200 töötajat, kellele on määratud töövõimetus, siis otsustasime selle info ka kuulutusse lisada – loodame, et inimene, kes näeb, et ettevõttes on nii palju erivajadusega inimesi, julgeb ka meile kandideerida ja tunneb, et ei pea oma puuet varjama. Samal eesmärgil lisasime kuulutusse meile 2013. aasta oktoobris MTÜ Abikäsi väljastatud märgise „Töötame koos”, mida väljastatakse tööandjatele, kes värbavad erivajadusega inimesi tööle ja aitavad sellega nende elujärge parandada.

Allikas: Helo Tamme blogi

Foto: ISS

Autor: Helo Tamme, ISS eesti personalijuht

Liitu Personaliuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Personaliuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Helen RootsPersonaliuudised.ee juhtTel: 55 988 223
Cätlin PuhkanPersonaliuudised.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700
Mirell SoaseppKonverentside programmijuhtTel: 55 565 456