26. märts 2016
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Seitse märki, et oled läbipõlenud

Reageeri stressisümptomitele enne kui hilja!
Foto: graphicstock.com
Vaimse läbipõlemise mõiste võeti kasutusele 1970. aastatel, et kirjeldada inimese psühholoogilisi muutusi, mis tekivad pideva ja vaimselt raske töö tegemisest.

Ajakiri Time annab soovitusi, kuidas läbipõlemist ravida:

hoolimata kohustustest ja tegemistest võta mõni päev vabaks, ära mõtle tööasjadele ja veeda aega sõpradega;

hellita ennast – käi spaas, mõnel heal kontserdil või tegele millegi muuga, mis on sinu jaoks su igapäevategemistest erinev;

kärbi oma to-do-listi;

julge rääkida ülemusega ja kui sul on muresid, anna talle neist teada;

korralda oma tööpäev ümber, muuda näiteks tööülesannete järjekorda;

Leia endale uut tegevust, katsu end töö juures muudmoodi rakendada, liitudes näiteks mõne uue projektiga;

mine puhkusele.

Selgub, et vaimse läbipõlemise märgid lasevad end kaua oodata. Siin on aga seitse märki, et võid olla vaimselt kas läbi põlemas või läbipõlenud:

Oled väga küüniline. Mõtle enda peale ja analüüsi, kas võrreldes varasema ajaga on sinus näha rohkem küünilisust. Kas sa kipud oma sõpru mõnitama? Uuringud on näidanud, et küünilisus võib olla inimese kaitsemehhanism stressi korral.

Sul on tunne, et tahaksid minema joosta. Eksperdid väidavad, et kui sul on pidevalt tunne, et jätaks kõik sinnapaika ja põrutaks minema, võib tegu olla läbipõlemisega. Kõrvalehoidmine või soov seda teha, on üks aspekte, mida inimene alateadlikult kasutab, kui vaim on väsinud.

Kipud unustama või segi ajama igapäevaelus tavalisi tegemisi. Kui sa avastad, et unustad tähtpäevi, mida sa tavaliselt iial ei unustaks, või ei suuda keskenduda igapäevaelu tegemistele, võib olla tegu märgiga, ei peaksid rohkem puhkama. Hollandi teadlased on öelnud, et kui inimesel on probleeme oma igapäevatoimetuste meelespidamisega, on tegu stressiga.

Sa oled kogu aeg väsinud. Kui sul on tahtmine laupäevahommikuti väga kaua magada ja seejärel avastad, et väsimuse peletamiseks polnud sellest kasu, võib taas kord olla tegu märgiga, et sul on tööstress. Emotsionaalne väsimus on üks vaimse läbipõlemise märke.

Sa oled alati rahulolematu. Kui leiad, et su ülemus on halb ja kolleegidki pole kuigi head, võib olla tegu märgiga, et oled vaimselt läbipõlenud. Mõistagi tuleb siin arvestada, et mõnikord võib kriitika ka tõele vastata, ent siiski hoiatavad teadlased, et ülemäärane kriitilisus võib viidata ka läbipõlemisele.

Sa kipud endas kahtlema. Hoolimata sellest, et sa oled palju tööd teinud ja vaeva näinud, kahtled sa ometi, kas su tööl on mingit väärtust. Teadlaste hinnangul on ebakindlus oma töö ja oma saavutuste suhtes väga tüüpiline läbipõlemise tundemärk.

Su tervis veab alt. Kui su pea kipub valutama ja tervis on muidu viletsavõitu, ent arstid ei suuda kaebustele otsest põhjust leida, tasub heita pilk töökalendrisse. Eri uuringute põhjal on tervisehäirete ja läbipõlemise vahel tugev seos.

* Artikkel on ilmunud Äripäevas.

Autor: Pille Ivask, Äripäeva kaasautor

Liitu Personaliuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Personaliuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Helen RootsPersonaliuudised.ee juhtTel: 55 988 223
Cätlin PuhkanPersonaliuudised.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700
Mirell SoaseppKonverentside programmijuhtTel: 55 565 456