Autor: Helen Roots • 29. märts 2016
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

ABB: Kui me ise oma õppureid praktikale ei kutsu, kes siis veel?

Kunstnik Ivo Lille taies ehtimas ABB niigi soliidset trofeeriiulit.
Foto: ABB
Kes töökuulutusi põhjalikumalt uurinud, teab, et liigagi sageli otsitakse inimest, kel taskus magistrikraad, suus kolm võõrkeelt ja pagasis viieaastane töökogemus, vanust sealjuures mitte üle 22 eluaasta. Kuidas aga noor niisuguste nõudmiste juures üldse töökogemuse saab, sellele mõtlevad vähesed. ABB on üks neist ettevõtetest, kes ei kurda spetsialistide puuduse üle, vaid pakub noortele hea meelega praktikavõimalust, koolitades sel moel tööjõudu nii iseendale, kui ka teistele. Tänavu pärjati nad tunnustuseks parima praktikakoha tiitliga.

Tallinna Polütehnikumi otsus esitada ABB konkursile „Parim praktikakoht 2016” tuli loomuliku jätkuna pikaajalisele koostööle. Tihe suhtlus kooli ja ettevõtte vahel sai alguse 2005. aastal, kui meie õpetajatel oli võimalus stažeerida ABB tehastes Soomes ja Rootsis, millele järgnes juba koostöö 2006.–2008. aastal toimunud õpipoisiprojekti raames, kus muu hulgas valmis ka esimene, koosteelektriku töökohapõhise õppe õppekava.

2014. aastal käisid taas kaks õpetajat stažeerimas nüüd juba ABB Jüri tehastes ning samal aastal valmisid koostöös kooli, ABB ja AS Harju Elektriga elektriseadmete koostaja 4. taseme kutsestandard ja elektriseadmete koostaja õppekava, kus 2015. aasta kevadel oli kokku 12 lõpetajat, kellest üheksa töötas juba ABB-s.

2008. aastal käivitus ka ABB stipendiumiprogramm, kus tänavuse aasta seisuga on kokku juba kümme stipendiaati. Paralleelselt on paljud Tallinna Polütehnikumi õpilased käinud ABB-s praktikal, kokku on aastail 2004–2016 olnud ABB-s praktikal 71 õpilast (neist 29 sessioon- või kaugõppes õppijat). Kool omakorda on korraldanud ABB töötajatele läbi aastate erineva mahuga täienduskoolitusi.

Tihti juhtub, et ettevõtted ei märka ise oma suurt panust hariduse edendamisesse ja võib-olla liigsest tagasihoidlikkusest peavad nad seda loomulikuks tööprotsessi osaks. Parima praktikakoha konkurss on võimalus teha vahekokkuvõtteid ja oma tegemistest ka avalikkusele teada anda.

2016. aasta parima praktikakoha konkursi võitja ABB AS paistis korraldajate sõnul silma eeskätt oma süsteemsuse ja laiahaardelisusega. Igal aastal läbib ettevõttes praktika sadakond noort, seda nii tootmises kui ka kontori poole peal.

Praktika juhendajaks olemine on ABB töötajatele vabatahtlik. Praktikale kandideerimiseks on loodud spetsiaalne veebikeskkond, laiaulatuslik töö praktikantidega toimub mitmes osakonnas ja praktikalepingu ajal saab praktikant ABB-st ka praktikatasu. Et tegemist on õppurite seas populaarse praktikakohaga, näitab seegi, et praktikale soovijaid on rohkem kui vastu võetakse, ja praktikale pääsemiseks tuleb läbida konkurss.

Ettevõtte väärtused ja missioon

Väärtustest rääkides nimetab ABB Balti riikide personalijuht Agnes Hansen viit peamist väärtushinnangut: „Ohutus ja järelevalve ehk võtan seisukoha, mis õige ja mis vale; kliendikesksus ja kvaliteet – olen teadlik, mida klient soovib, pakun talle parimaid lahendusi; innovaatilisus ja kiirus muutuste elluviimisel; vastutus ja tulemuslikkus – võtan vastutuse oma tegevuste ja kohustuste eest; koostöö ja usaldus.” ABB kontsern toimetab enam kui 100 riigis ja praktika on eri riikides erinevalt korraldatud, aga seda soodustatakse ja toetatakse kõikjal.

Küsimusele, missugust kasu on ABB saanud sellest, et endale ise tulevast tööjõudu koolitab, vastab Hansen, et praktikandid on ettevõtte potentsiaalsed töötajad ja töö nendega ongi järelkasvu kasvatamine. „Praktika kaudu näeme, kuidas noor inimene sobitub meie töökeskkonda, ja samas kogeb ka praktikant, kas töötamine suures ettevõttes sobib talle. Praktika ajal alustame tulevase töötaja väärtushinnangute kujundamist, omapoolse väärtusena toovad noored endaga kaasa uue vaatenurga: nad on keskkonnateadlikumad, neil on laiem suhtlusvõrgustik ja nad on osavamad info leidmisel.”

Kolmepoolne koostöö

Töös noortega rõhutab Hansen kohustust ja vastutust tagada praktikantidele praktikakogemus. „Meie jaoks on see väga suur vastutus. See, millise kogemuse saab praktikant oma esimesest töökohast, mõjutab ju oluliselt kogu tema edasist karjääri.”

Koostöö koolidega on Hanseni sõnul väga oluline peamiselt kahel põhjusel: esiteks, kuna ABB on rahvusvaheline ettevõte, siis on võimalik ühiselt koostada tänapäevastel tehnoloogilistel lahendustel põhinevaid õppekavu. Teiseks ei saa koolid seista majandusest ja ettevõtlusest eraldi, koostöös ettevõtetega on neil võimalik ajaga kaasas käia.

ABB-l on praegu tihedam koostöö viie õppeasutusega: Tallinna Tehnikaülikooli, Tallinna Tehnikakõrgkooli, Tallinna Polütehnikumi, Tallinna Lasnamäe Mehaanikakooli ja Tallinna Tööstushariduskeskusega.

Kuidas valitakse praktikante ja leitakse pädevaid juhendajaid, kellel oleks ka aega ja tahtmist noortega tegeleda?

Protsess algab ettevõttesisese küsitlusega, et selgitada välja, missugused üksused on valmis praktikante võtma ja millised on need praktilised oskused, mida ollakse valmis edasi andma. Seejärel avaldatakse vabade praktikakohtade loetelu ettevõtte kodulehel ja levitatakse infot õppeasutustes, kus õpetatavad erialad võiks sobida ABB pakutavate praktikakohtadega.

Edasi saavad praktikale soovijad kutse ABB suurele praktikat tutvustavale päevale, mille eesmärk on anda ettekujutus ABB Grupist tervikuna, rõhuasetusega kohalikule tegevusele ABB Eestis. Järgnevad rühmaintervjuud, millega praktikajuhendajad koos personalijuhtidega selgitavad välja sobivaimad kandidaadid, ning kui valikud on tehtud, lepitakse kokku praktika aeg ja sõlmitakse praktikaleping.

Hansen kirjeldab, et mida kogenum ja pädevam on töötaja, seda rohkem eeldatakse, et üks tema pädevusi on ka juhendada nooremaid kolleege ja praktikante. Kuna see on ettevõtte jaoks oluline juhtimispädevus, siis selle arendamisesse ka investeeritakse.

Parima praktikakoha konkursi suurim väärtus

Konkursist rääkides nimetab Hansen, et kõik, mis tiitlivõiduga kaasneb (parima praktikakoha märgis ja võrratu klaasskulptuur, millest on juba saanud ABB trofeeriiulit ehtiv kroonijuveel), on pigem boonus, praktikante on ju välja õpetatud aastaid. Ei saa salata, et parima praktikakoha märgist kantakse edaspidi uhkusega, ent see ei ole kunagi olnud eesmärk omaette.

„Konkursi võit on tunnustus töö eest, mida oleme aastaid järjepidevalt teinud. Olen kindel, et õpilased näevad meid veelgi paremini võimaliku praktikakohana, ja samas on tiitel ka tunnustus meie juhendajatele,” ütleb Hansen. „Kindlasti julgustame ka teisi ettevõtteid välja tooma oma parimaid kogemusi. Ettevõtted, kes konkursil osalevad, ärgitavad praktikakohti looma ja noortega töötama ka neid ettevõtteid, kes seda veel teinud ei ole. Positiivne eeskuju toob kaasa edasimineku!”

Õppimine ja areng ongi ABB märksõnad: ettevõte toetab ka olemasolevate töötajate õppimist, tasudes magistritasemel kuni 50% õppemaksust juhul, kui õpitav eriala on otseselt seotud töötaja tööga. Õppuritele vastu tulles võimaldatakse neile praktikat omandatavas töövaldkonnas, kui töötaja tavapärane ametikoht on midagi muud. Värske traditsioonina aga tunnustati 2015. aastal kõiki oma ettevõtte koolilõpetajaid: möödunud aastal said kõik 30 koolilõpetajast töötajat firmalt ka väikese kingituse, mis kinnitab veel kord, et ABB hindab vajadust panustada oma töötajate arengusse.

ABB personalijuht Agnes Hansen ja tudengivormel.
Foto: Helen Kõrgesaar

Mis on tudengivormel?

ABB AS toetab MTÜ-d Tudengi Vormel ja tehnikatudengite elektrivormeliprojekti. Sõlmitud lepingu alusel teevad ABB ja Tudengi Vormel koostööd eesmärgiga populariseerida Eestis tehnilist kõrgharidust ja insenerikutset. ABB toetab tudengivormeliprojekti nii rahaliselt kui seadmetega. MTÜ Tudengi Vormel koordineerib projekti, mille eesmärk on elektrivormeli ehitamine ning Tallinna Tehnikaülikooli ja Tallinna Tehnikakõrgkooli tudengitest koosneva võistkonnaga Formula Student Team Tallinn rahvusvahelistel tudengivormelivõistlustel osaleda.

Liitu Personaliuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Personaliuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Helen RootsPersonaliuudised.ee juhtTel: 55 988 223
Cätlin PuhkanPersonaliuudised.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700
Mirell SoaseppKonverentside programmijuhtTel: 55 565 456