7. aprill 2016
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Kohus jättis Estonian Airi töötajate kaebuse rahuldamata

Estonian Airi töötajate kaebus lennufirma pankrotitoimkonna peale jäi kohtus rahuldamata.
Foto: Andres Haabu
Harju maakohus ei rahuldanud eilse otsusega Estonian Airi töötajate esindaja, lennufirma endise piloodi Helen Reinholdi hagi uue pankrotitoimkonna moodustamiseks.

Reinhold kaebas Estonian Airi 15. jaanuaril toimunud võlausaldajate koosoleku otsuse peale, millega määrati lennufirmale viieliikmeline pankrotitoimkond, kus on Reinholdi sõnul esindamata väikeste võlausaldajate huvid, sealhulgas Estonian Airi endiste töötajate omad. Toimkonnas on ainult üks väikeste võlausaldajate esindaja, kuid seegi Tallinna Lennujaama esindajana Ester Kodar ehk riigisektorist.

Kohus jättis rahuldamata hagi nii uue pankrotitoimkonna moodustamiseks kui ka 14. märtsil toimunud kohtuistungi protokolli parandamiseks. Menetluskulud jäid samuti Reinholdi kanda. 

Äripäev kirjutas veebruaris Estonian Airi väikeste võlausaldajate (nõuded kuni 100 000 eurot – toim) nördimusest, et nad ei saa kontrollida ei pankrotihaldurite tööd ega Estonian Airi pankroti taga seisvaid dokumente, sest see voli on ainult pankrotitoimkonnal.

„Kui riik oleks tahtnud ajada ausat asja, oleks võinud hääletada toimkonda ka Estonian Airi töötajate esindajad, et ka neil oleks võimalik kogu protsessiga kaasas käia, kuid nad otsustasid hääletada nii, et mitte keegi teine peale riigi enda sinna ligi ei saa. Seadus lubab nii teha, kuid iseasi, kas see on ka seaduse sisulise mõttega kooskõlas. See on tõeline jokk-süsteem,” rääkis mitut nii väikest kui ka suurt võlausaldajat esindav advokaat Karin Madisson toona Äripäevale.

Estonian Air: töötajad ajavad kiusu

Estonian Airi pankrotitoimkonna esindaja, advokaat Klen Laus ütles 14. märtsil kohtus, et Estonian Airi töötajad väikeste võlausaldajatena pole pöördunud ühegi pankrotitoimkonna liikme poole, tundes huvi pankrotmenetluse vastu või uurides, milliseid otsuseid on vastu võetud.

„Kuna midagi sellist pole olnud, leiame, et hagiavaldus on kiuslik ega pole kantud reaalselt soovist menetluses kaasa rääkida või sellest mingit ülevaadet omada,” ütles Laus.

* Artikkel on ilmunud Äripäevas.

Autor: Mari Mets, Äripäev

Liitu Personaliuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Personaliuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Helen RootsPersonaliuudised.ee juhtTel: 55 988 223
Cätlin PuhkanPersonaliuudised.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700
Mirell SoaseppKonverentside programmijuhtTel: 55 565 456