11. aprill 2016
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Muudatused töötamise registris

Muudatused töötajate registreerimisel
Foto: pixabay.com
Töötamise registris kaob hulk seni kehtinud töötamise liike ja e-maksuametis tuleb töötajate registreerimisel valida uued liigid.

Töötamise registris kaovad lähiajal seni kehtinud töötamise liigid „KEHTETU Juhtimis- ja kontrollorgani liige tasudes kuumääralt SM”, „KEHTETU VÕS leping tasudes kuumääralt SM”, „KEHTETU Juhtimis- või kontrollorgani liige” ja "KEHTETU VÕS leping”. Nende asemel hakkavad kehtima töötamise liigid „UUS Juhtimis- või kontrollorgani liige” ja „UUS VÕS leping”.

Seni kehtinud töötamise liigid liidetakse uute töötamise liikidega automaatselt ja tööandjad ise midagi muutma ei pea.

Kui soovite registreerida uusi töötajaid, siis palume e-maksuametis/e-tollis nende töötamise liikide korral valida „UUS Juhtimis- või kontrollorgani liige” või „UUS VÕS leping”. Failist laadides või masinliidese kaudu andmeid edastades tuleb kasutada veel vanade liikide ID-d.

Juhime tähelepanu, et alates 01.01.2016 määratakse ravikindlustus uute töötamise liikide korral TSD-l deklareeritud sotsiaalmaksusumma alusel.

Töötamise registrist kaovad sotsiaalmaksu kuumääraga seotud töötamise liigid

Alates 2016. aastast juriidilise isiku juhtimis- ja kontrollorgani liikme ning võlaõigusliku lepingu (VÕS) alusel töötavatele inimeste ravikindlustuse algamine ja kestmine seotakse lahti töötamise registri (TÖR) kannetest ning hakkab sõltuma sotsiaalmaksu deklareerimisest deklaratsioonil TSD. 

Seoses sellega kaovad TÖR-ist sotsiaalmaksu kuumääraga seotud lepinguliigid:

juhtimis-, kontrollorgani liige tasudes kuumääralt SM;VÕS leping tasudes kuumääralt SM;viisa alusel – juhtimis-, kontrollorgani liikme tasu, tasudes kuumääralt SM;viisa alusel – VÕS leping, tasudes kuumääralt SM.

Alles jäävad töötamise liikidena võlaõiguslik leping, juhtimis- ja kontrollorgani liikme leping ning samad liigid viisa alusel. Maksu- ja tolliamet (MTA) asendab automaatselt TÖR-is olevad kaotatavad töötamise liigid vastavalt allesjäävate liikidega, nt „juhtimis-, kontrollorgani liikme tasu, tasudes kuumääralt SM” asendatakse töötamise liigiga „juhtimis- ja kontrollorgani liikme leping”.

Õigus ravikindlustusele on ühe või mitme võlaõigusliku lepingu alusel teenustasusid ning juriidilise isiku juhtumis- ja kontrollorgani liikme tasusid saavatel isikutel, kelle eest üks või mitu juriidilist isikut deklareerivad sotsiaalmaksu ühes kuus kokku vähemalt sotsiaalmaksu miinimumkohustuse ulatuses ehk 2016. aastal 128,70 eurot kuus (11.01.2016 esitatavas TSD-s 2015. a detsembri kohta 117,15 eurot).

Sotsiaalmaksu TSD-l deklareerimise kord ei muutu (VÕS lepingu ja juhatuse liikme puhul tekib sotsiaalmaksu kohustus juhul, kui tehakse tegelik väljamakse, mis ka deklareeritakse).

Pärast TSD saamist MTA esitab haigekassale deklareeritud andmed isikute kohta, kelle kohta on deklareeritud väljamakseid vähemalt sotsiaalmaksu miinimumkohustuse ulatuses summeerituna kõigilt juhatuse liikme ja VÕS lepingu tasudelt.

Ravikindlustuse tekitab isikule haigekassa pärast MTA-lt andmete saamist järgmisel päeval. Ravikindlustus peatub järgmisel päeval pärast isiku eest sotsiaalmaksu tähtpäevaks deklareerimata jätmist. Peatunud kindlustuskaitse jätkub järgmisel päeval pärast deklareeritud sotsiaalmaksu andmete laekumist haigekassasse.

Töövõtjate ja juhatuse liikmete ravikindlustuse katkemise vältimiseks palume TSD deklaratsioonid esitada kindlasti õigel ajal!

Ravikindlustuse tingimuste muudatustega saab lähemalt tutvuda haigekassa kodulehel ning ravikindlustust puudutavates küsimustes pöörduda haigekassa infotelefonile +372 669 6630 või 16363.

Allikas: Maksu- ja tolliamet

Autor: emta.ee

Liitu Personaliuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Personaliuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Helen RootsPersonaliuudised.ee juhtTel: 55 988 223
Cätlin PuhkanPersonaliuudised.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700
Mirell SoaseppKonverentside programmijuhtTel: 55 565 456