Autorid: aripaev.ee reklaamtekst, Allikas: www.aripaev.ee • 18. aprill 2016
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Uudiseid naaberriigist: Soome töötu elu läheb kitsamaks

Kui oma tegutsemisalal tööd ei ole, võidakse inimesele pakkuda ka tegevust mõnel teisel alal. Kui töötu keeldub pakutud tööst, katkeb ka tema töötukaitse.
Foto: pixabay.com
Soome valitsuse uue kava järgi on töötu kohustatud pakutud töökoha vastu võtma ka siis, kui palk jääb alla riigi makstavale hüvitisele.

Lisaks näeb kava ette, et  töötushüvitist võib kasutada ka oma ettevõtte stardirahaks või palgatoena tööjõukulu alandamiseks, kirjutas Kauppalehti.

Soome tööminister Jari Lindström täiendas täna valitsuse tööpaketti, millest esimest aimu saadi juba eelmisel nädalal. Eesmärk on, et ligikaudu 6 miljardi suurune töötusabiraha tooks suuremat kasu. Kava kohaselt võiks töötushüvitist tulevikus kasutada näiteks stardirahana oma ettevõtte asutamiseks. Stardiraha suurus on 700 eurot kuus ja seda võib saada 12 kuud.

Samuti võib töötushüvitist kasutada palgatoeks, nii et see kataks 30–50 protsenti palgakulust. Seda makstaks samuti 12 kuud. Palgatoele pannakse ka lagi, mis pannakse paika hiljem. Lisaks ergutatakse töötuid asuma elama sinna, kus tööd on. Töötushüvitist võib selleks kasutada 1400 euro ulatuses.

Tööministeeriumi arvates annavad need võtted töövõimaluse 10 000 töötule. Juba oktoobris otsustas Soome valitsus töötushüvitise maksmise aega lühendada, senise 500 päeva asemel saaks toetust edaspidi 400 päeva.

Lisaks kohustab seadus tööd vastu võtma. Edaspidi ei või töötu pakutud tööst keelduda seetõttu, et pakutud töötasu koos selle vastuvõtmise kuludega on väiksem kui töötuhüvitis. Kui oma tegutsemisalal tööd ei ole, võidakse inimesele pakkuda ka tegevust mõnel teisel alal. Kui töötu keeldub pakutud tööst, katkeb ka tema töötukaitse.

Lindströmi sõnul üritatakse nende võtetega vähendada pikaajalist töötust. Kui töötus lüheneks ühe päeva võrra, hoiaks see kokku juba 22 miljonit eurot.

* Artikkel on ilmunud Äripäevas.

Autor: aripaev.ee

Liitu Personaliuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Personaliuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Helen RootsPersonaliuudised.ee juhtTel: 55 988 223
Cätlin PuhkanPersonaliuudised.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700
Mirell SoaseppKonverentside programmijuhtTel: 55 565 456