28. aprill 2016
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

USA uuring: kui tahad töökohta endale saada, kandideeri teisipäeval!

Foto: Marit Talunik, Brandem
Hiljuti USAs ja Kanadas rohkem kui 270 000 töökuulutuse põhjal läbi viidud uuring tõestab, et CV saatmise päev ja kell määravad ära, kas kandidaat kutsutakse töövestlusele või ei.

Millal on parim aeg töökuulutust postitada? Millal on parim päev ja kellaaeg töökohale kandideerida? Mis nädalapäeval saadetakse kõige rohkem CV-sid? Mis päeval inimesi tavaliselt tööle võetakse? Need on vaid osa küsimusi, mida värbamisjuhid tihti küsivad. Nende vastuste teadmine aitab nii värbajatel kui kandidaatidel õigel ajal ja õiges kohas teineteist leida. 

USA Tööjõustatistika büroo (Bureau of Labor Statistics) sõnul on Ameerikas praegu ligi viis miljonit vaba töökohta. Kuid vaid väike osa, 2% kandidaatidest kutsutakse pärast CV saatmist edasi järgmisesse, töövestluse etappi. Kui inimene tõesti tahab tööd saada, siis mida peaks ta tegema, et mahtuda nende 2% õnnelike sekka, keda töövestlusele kutsutakse? Sellele küsimusele vastuse leidmiseks otsustas SmartRecruiters võtta appi andmeteaduse.

Nad analüüsisid rohkem kui 270 000 töökuulutust jasaid teada, milline on kõige parem aeg, et kandideerida ja töö endale saada.

Täpne päev

Selgus, et kui kandideerida teisipäeval, on kõige suurem tõenäosus töökoht endale saada. Teisipäev tõusis esile kolmel põhjusel:

teisipäeviti pannakse üles enamik uusi töökuulutusi (lisaks on aktiivsed kuulutuste lisamise päevad ka esmaspäev ja kolmapäev);enamik inimesi kandideerib töökohtadele samuti teisipäeval (18,41%);kõige rohkem võetakse inimesi tööle teisipäeval (21,39%) või neljapäeval (20%).

SmartRecruitersi tegevjuht ja asutaja Jerome Ternynck mõtiskleb, mis võib olla selle põhjuseks, et enamik töösuhteid saab alguse just teisipäeval või neljapäeval. Teisipäeva jaoks on selgitus tegelikult lihtne: esmaspäevad mööduvad värbamisjuhtidel kiirelt, sest nagu ikka, on tarvis end pärast nädalavahetust uuesti tööga kurssi viia. Nii ei jõuagi värbamisjuhid kandidaatidega ühendust võtta. Teisipäevaks on värbamisjuhid aga valmis, et keskenduda kandidaatidele. 

Teine sage värbamise päev on neljapäev, mida Ternynck seletab järgmiselt:  „Tööandjad soovivad enne nädalavahetust esimesed pakkumised ära teha.” Lisaks on see hea, sest kui kandidaadile tehakse pakkumine neljapäeval, jääb talle kenasti terve nädalavahetus, et rahulikult mõelda ja hinnata tööpakkumist ning langetada kaalutletud otsus. 

Täpne kellaaeg

Kuid lisaks nädalapäevale on mõistlik sättida ka kellaaega. SmartRecruitersi sõnul on parim aeg uusi tööpakkumisi otsida kas hilishommik või pärastlõuna. Kõige rohkem töökuulutusi pandi üles kell 11 hommikul või kell 16 päeval. Miks nii? Sest kella 11-ks hommikul on värbamisjuht saanud oma tegevustega nii kaugele, et on valmis töökuulutusi üles panema. Kell 11 avaldatud töökuulutustele saavad kohe reageerida need kandidaadid, kes vaatavad tööpakkumisi lõunapausi ajal. Nii jõuavad nad juba esimeste seas oma avalduse saata.

Samamoodi on ka kella 16-ks värbamisjuhil kiired toimetused tehtud ja aega hoolitseda selle eest, et uued töökuulutused oleksid aktiivsed ja parimatel positsioonidel üleval selleks ajaks, mil potentsiaalsed kandidaadid jõuavad koju ja hakkavad töökuulutusi vaatama. 

Kõige populaarsem kandideerimise aeg sõltub ettevõtte valdkonnast

Uuringus keskenduti viie valdkonna töökuulutuste uurimisele: teenindus-, haridus-, meditsiini-, värbamis- ja IT-valdkond. Kui vaadata tulemusi kõigi viie valdkonna kohta korraga, võib näha, et vähem kui veerand kandidaatidest saadab oma kandideerimisavalduse ära samal päeval, mil kuulutus üles pandi. Ligi 60% kandideerijatest saadab oma CV ära esimese nädala jooksul. 

Valdkondade lõikes on CV saatmise kiirus erinev. Näiteks on teenindus- ja IT-valdkondade töökohtade otsijad palju kiiremad CV-de saatjad kui näiteks haridusvaldkonna tööotsijad:

teenindusvaldkond: 28,39% kandideeris kohe selsamal päeval, mil töökuulutus üles pandi;haridusvaldkond: 16,71% kandideeris esimesel päeval;meditsiinivaldkond: 17,69% kandideeris esimesel päeval;värbamisvaldkond: 26,11% kandideeris esimesel päeval;IT-valdkond: 23,59% kandideeris esimesel päeval.

Kiirus loeb

Kõige tähtsam järeldus, mida siin artiklis kirjeldatud uuringu tulemustest meelde jätta, on: „Kandidaatidel, kes otsivad pidevalt uusi töökuulutusi ja kandideerivad kohe, kui töökuulutus üles pannakse, on palju suurem tõenäosus jalg ukse vahele saada ja töövestlusele jõuda.

Tuleb arvestada, et tegemist on Ameerikas ja Kanadas tehtud uuringuga, seega päris fakt-faktilt ja sõna-sõnalt ei pruugi tulemused Eesti ärikeskkonda ülekantavad olla. Küll aga annab see uuring aimu üldisest värbamise protseduurist, inimeste harjumustest ja tüüpilisest ajakasutusest. 

Allikas: Brandemi blogi

Autor: Kaisa-Triin Karu, Brandemi värbamisturunduse spetsialist

Liitu Personaliuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Personaliuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Helen RootsPersonaliuudised.ee juhtTel: 55 988 223
Cätlin PuhkanPersonaliuudised.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700
Mirell SoaseppKonverentside programmijuhtTel: 55 565 456