Autor: Personaliuudised.ee • 25. aprill 2016
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Sotsiaalministeerium soovib kaasajastada alaealiste töötingimusi

Noorte tööle võtmine on tööandjale tülikas. Lihtsam on kaevelda, kuidas töötajaist on puudus, ja lasta oma noortel niisama vegeteerida.
Foto: pixabay.com
Sotsiaalministeerium soovib muuta töölepingu seadust, et kaasajastada alaealiste töötingimusi ning muuta IT-sektori ja tervishoiutöötajate valveaja regulatsiooni.

„Praegu kehtiv alaealiste töötingimuste regulatsioon on väga piirav. See on viinud olukorrani, kus alaealise tööle võtmine ei ole tööandja jaoks atraktiivne ja alaealisi ei saa tööle rakendada määral, milleks nad tegelikult võimelised on,” kommenteeris algatust tervise- ja tööminister Jevgeni Ossinovski. „15–24-aastaste töötuse määr oli eelmisel aastal 13,1 protsenti, olles üldisest töötuse määrast poole suurem. See annab tunnistust selgest vajadusest vaadata alaealistele kohalduvad normid üle ja teha nende tööle asumine lihtsamaks. Seejuures tagame mõistagi lastekaitse nõuete täitmise ning lähtume sellest, et laste esmane töö on õppimine,” lisas minister.

Vajadusele muuta noortele töötamine lihtsamaks on juhtinud tähelepanu nii Riigikogu kultuurikomisjon kui ka tööandjate organisatsioonid. Plaanitavad muudatused puudutavad eelkõige mittekoolikohustuslikke 15–17-aastaseid noori. Väljatöötamiskavatsuses käsitletakse võimalusi pikendada alaealiste töötajate tööaega koolivälisel ajal, vähendada tööandjate halduskoormust alaealiste tööle võtmisel ehk kaotada loakohustus ja muuta alaealistele lubatud tööde loetelu. Samas soovitakse anda tööinspektsioonile järelevalvepädevus lisaks töölepingu seadusele ka teiste võlaõiguslike töö tegemise lepingute üle, mis tagaks töötajatele tööelus parema kaitse.

Väljatöötamiskavatsus sisaldab ka ettepanekuid valveaja regulatsiooni muutmiseks. Muudatuste eesmärk on võimaldada teatud IT-sektori töötajatele ja tervishoiutöötajatele paindlikumat ning konkreetse valdkonna iseloomu arvestavat valveaja regulatsiooni.

Töölepingu seaduses sisalduvat alaealiste töötingimuste ning valveaja kasutamise regulatsiooni ei ole muudetud pärast seaduse jõustumist 1. juulil 2009. aastal. Väljatöötamiskavatsusega on võimalik tutvuda eelnõude infosüsteemis.

Väljatöötamiskavatsusele peavad oma hinnangu andma teised ministeeriumid ja koostööpartnerid.

Allikas: Sotsiaalministeerium

Liitu Personaliuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Personaliuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Helen RootsPersonaliuudised.ee juhtTel: 55 988 223
Cätlin PuhkanPersonaliuudised.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700
Mirell SoaseppKonverentside programmijuhtTel: 55 565 456