Autor: Personaliuudised.ee • 28. aprill 2016
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Luu- ja lihaskonnahaigusi on üha enam ka noortel inimestel

Foto: Qvalitas
Täna, 28. aprillil tähistatakse ülemaailmset tööohutuse ja töötervishoiu päeva, mille eesmärk on ennetada tööõnnetusi ja kutsehaigusi kogu maailmas.

„Vähene kutsehaiguste ennetamine avaldab negatiivset mõju nii töötajatele, nende perekondadele kui ka ühiskonnale tervikuna, tekitades tohutuid kulutusi seoses töövõime vähenemise ja sotsiaalkindlustussüsteemide koormamisega,” kommenteeris Qvalitas Arstikeskuse peaarst dr Toomas Põld.

Kuigi praegu pole olukord töötervishoiu valdkonnas ja sellesse panustamises ideaalne, on Põllu sõnul kümne aastaga toimunud märgatav progress paremuse poole – teadlikkus on kasvanud ja tööandjad on aru saanud, et meie elanikkond vananeb ning töötajate hoidmiseks tuleb nende tervisesse rohkem panustada. „Eestis on väga palju ettevõtteid, mis töötervishoidu tõsiselt panustavad, ja ma julgen öelda, et meie kliendid teevad oma töötajate heaks kindlasti rohkem, kui seda seadus nõuab, ning töötervishoidu ei investeerita pelgalt paberi pärast.”

Peamiselt avastatakse töötervishoiukontrollides arvukalt südame- ja veresoonkonnahaiguste riskifaktoreid: kõrge vererõhk, kõrge kolesteroolitase veres, ülekaalulisus, vähene füüsiline aktiivsus ja psühholoogilised tegurid, kuid töötervishoiukontrollis on avastatud ka väga tõsiseid terviseprobleeme nagu näiteks lahtist tuberkuloosi, diabeeti, infarkti ja kasvajaid. „Kõige levinumad tööga seotud probleemid on hetkel aga luu- ja lihaskonna kaebused ning probleemid on järjest noorematel inimestel. Kui selle probleemiga kohe ei tegeleta, siis on meil 20 aasta päras terve põlvkond kroonilisi haigeid,” lisas Põld.

Tööd tuleks teha veel ka parema koostöö nimel – kõik töötervishoiuarstid peaksid oma informatsiooni samuti digilukku panema, et perearst saaks jälgida dünaamikat. Seda paljud teenuseosutajad aga ei tee ja siin peaks riik järelevalve abil kindlasti muutuste kiirendamisele kaasa aitama. Samuti tuleks rõhku pöörata sellele, et töötervishoiu arsti ja töökeskkonnale tehtud riskianalüüsi välja toodud probleemidega tegeletakse ka parktikas ning siinkohal on väga oluline nii tööandja kui ka töötaja enda panus.

Tööinspektsiooni statistika põhjal sai aastail 2009–2015 töökohal toimunud õnnetustes raskelt viga 5551 ja surma 191 inimest. Tänavu on töökohal surma saanud 13 inimest. 

Allikas: Qvalitas Arstikeskus AS

Liitu Personaliuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Personaliuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Helen RootsPersonaliuudised.ee juhtTel: 55 988 223
Cätlin PuhkanPersonaliuudised.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700
Mirell SoaseppKonverentside programmijuhtTel: 55 565 456