19. mai 2016
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Mida teha, et kontoritöö konti ei murraks?

Suurem osa kontoritöötajate tervisehädadest on tingitud ebaergonoomilisest töökohast.
Foto: pixabay.com
2015. aastal tehtud kontrolli käigus tuvastas tööinspektsioon näiteks IKT-ettevõtetes töötervishoiu ja tööohutuse nõuete rikkumisi enamikul juhtudest, vaid kolm ettevõtet 56st olid täitnud nõuded vastavalt seadusele, kirjutab portaal ITuudised.

Anni Katkosild sotsiaalministeeriumist ja Apo Oja tööinspektsioonist hoiatavad, et terviseprobleemid kontorikeskkonnas ei tule ootamatult.

Tahan hommikul esimese asjana kliendile kirja välja saata.Mida ma saaksin veel teha koosoleku ettevalmistamiseks?Ah, jälle unustasin hommikusöögi söömata.

Huvitav, kas finantsjuht on täna  puhkuselt tagasi?

Sarnaseid mõtteid jookseb inimestel hommikul tööle sõites paratamatult peast läbi. Kas oled aga kunagi mõelnud hoopis sellele, et täna on minu ülesandeks teha piisavalt puhkepause, et silmad ei väsiks? Tõenäoliselt mitte. ja ilmselt ei juhtugi midagi hullu, kui jätad ringutamata, ei õhuta tuba ega puhka silmi. Või siiski?

Kontorikeskkonnas ei teki tervisprobleemid üleöö

Kõige levinum tööga seotud terviseprobleem on luu- ja lihaskonnaga seotud vaevused. Need ei teki üleöö ega ole seotud ühekordse kehva otsusega. Kui ehitustsehhis võib tekitada ettevaatust valjult töötav masin, siis kontorikeskkonnas ei torka ohud nii kergesti silma. Tänapäeval kannatab Euroopa Liidus krooniliste seljavalude käes ligikaudu iga neljas töötaja. Aasta-aastalt need numbrid aina kasvavad, seega kasvab ka tõenäosus, et tervisehäda just mind kimbutama hakkab. Kontoritöötajate peamised terviseprobleemid tulenevad valest tööasendist ning väsimusest põhjustatud sundasenditest ja -liigutustest. Samuti võivad füüsiline pinge ning luu- ja lihaskonna vaevused olla tingitud pikaaegsest pingelisest tööst.

2015. aastal tehtud kontrolli käigus tuvastas tööinspektsioon nt IKT-ettevõtetes töötervishoiu ja -ohutuse nõuete rikkumisi 53 ettevõttes 56-st, see tähendab, et vaid kolm ettevõtet olid täitnud kõik nõuded vastavalt seadusele. Peamisteks rikkumisteks olid puudulik tervisekontrolli korraldamine, riskide hindamine ning töökeskkonna tegevuskava puudumine.

Kuidas kontoritöötajaile omaseid terviseprobleeme vältida, sellest loe täpsemalt ITuudistest!

Liitu Personaliuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Personaliuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Helen RootsPersonaliuudised.ee juhtTel: 55 988 223
Cätlin PuhkanPersonaliuudised.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700
Mirell SoaseppKonverentside programmijuhtTel: 55 565 456