Autor: Personaliuudised.ee • 23. mai 2016
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

IT-tudengid lõid rahvusvahelise töörände edendamiseks võiduka platvormi

Foto: pixabay.com
Tartu ülikooli värske tudengiplatvorm annab ligipääsu jagatavatele tööpindadele maailma eri paigus, mida saab kasutada kaugtöö tegemiseks. Selle ideega võideti tänavune TransferWise’i tarkvaraarenduse intensiivürituse finaal, mille teemaks oli piirideta raha.

Arvutiteaduse eriala tudengite platvorm NomadCard annab üle maailma ligipääsu co-working ehk jagatavatele tööpindadele, mida saab kasutada kaugtööks. Selle ideega võitsid bakalaureusetudengid tänavuse TransferWise’i hackathon’i ehk tarkvaraarenduse intensiivürituse finaali.

Tartu ülikooli arvutiteaduse bakalaureuseõppe üliõpilase Janek Timmase sõnul on võistlusel osalemise soov ilmselge igale tarkvaraga tegelevale aktiivsele tudengile: „TransferWise’i hackathon on paljude arvates kõige prestiižsem software-only hackathon Eestis, juba eelvoorudesse saamiseks on kolm kandidaati koha kohta.”

Timmase sõnul tekkis platvormi idee, kui meeskond arutas omavahel digitaalsete nomaadide elustiili plusse ja miinuseid. Digitaalsed nomaadid on spetsialistid, kes rändavad ja töötavad samal ajal, liikudes keskmiselt kord kuus uude riiki või linna.

Timmas kirjeldas, et digitaalne nomaadlus on praegu kasvav trend: „Järjest rohkem inimesi taipab, et 3500-dollarilise ühetoalise korteri asemel San Franciscos võivad nad saada lennupiletid Taisse, Airbnb maja, kontoripinna ja 2000 dollarit jääb veel ülegi. Ja elamiskulud on ka väiksemad. Firmad saavad ka aru, et neil on odavam oma töötajad rändama saata, kui kontoripinda rentida.“

Kuigi sarnaseid platvorme on olemas küll, siis üliõpilaste platvormi idee on uudse lähenemisega. „Lähim meie platvormile on üpris sarnase süsteemiga Copass, kuid see keskendub Euroopa ja USA tööpindadele, mis on meie andmetel kohad, kust inimesed just eemale rändavad. Lisaks on neil kallim hind ja nad müüvad seda otse nomaadile, mitte tema firmale,” kirjeldas Timmas

Üliõpilaste loodud rakenduse eelis on, et NomadCardi ühe liitumise teel saab ligipääsu arvukatele jagatavatele tööpindadele üle maailma.

Timmas rääkis, et nende meeskonna soov on näha maailma, kus inimene valib firma, kus töötada, selle järgi, kas see firma pakub NomadCardi või mitte. „Me mõistame, et kõigi firmade põhimõtetega ei lähe meie tulevikunägemus kokku ja see ei peagi nii olema, kuid siiski on palju firmasid, kes juba praegu seda võimalust pakuvad.”

Keda teema rohkem huvitab, neil soovitab Timmas vaadata GitHubi tarkvaraarendaja Coby Chapple’i ettekannet „Remote by default” sellest, kuidas Githubis, 245 inimesega firmas, saab 75% töötajatest olla kaugtöötajad.

Tutvu NomadCardiga thenomadcard.com.

TransferWise’i hackathon’i finaalis viivad meeskonnad 24 tunni jooksul ellu tarkvaraprojekti, mille käigus jõutakse ideest prototüübini.

Liitu Personaliuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Personaliuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Helen RootsPersonaliuudised.ee juhtTel: 55 988 223
Cätlin PuhkanPersonaliuudised.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700
Mirell SoaseppKonverentside programmijuhtTel: 55 565 456