Autor: Helen Roots • 27. mai 2016
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Täna tööta kindlasti väljas!

Foto: Microsoft Eesti
Microsoft Eesti tähistab täna, 27. mail väljas töötamise päeva ja kutsub kõiki ühinema. Ettevõtmisega on liitunud hulk ettevõtteid - saa samuti osaliseks!

Väljas töötamise kasuks räägivad Microsofti kinnitusel arvukad uuringud, sh USA-s tehtud hiljutine uuring, mille tulemustest selgus, et kontorist väljas töötavad inimesed on õnnelikumad ja produktiivsemad.

Microsofti tehniliste kommuunide eestvedaja Baltikumis, Annika Nilson, kirjutab tulevikutööst, iganenud traditsiooniliste töövõtete murdmisest ja uute väärtuste tekkimistest peale kasvavate generatsioonide seas: 

Aastaks 2020 moodustab Y-generatsioon poole ülemaailmsest tööjõust, sinna juurde tuleb lisaks arvestada veel noorem Z-generatsioon. Selline suur osakaal tähendab, et koos luuakse tuleviku töötegemise stiil, murtakse iganenud traditsioonilisi töövõtteid ja liigutakse üha rohkem nelja betoonseina vahelt välja töötama. Muutusi on tööelus ju tegelikult kogu aeg toimunud, ent nüüd näivad need olevat varasemast murrangulisemad.

Muutused ei teki mitte ainult peale kasvavate generatsioonide teistsuguste väärtushinnangute tõttu — eraldi rolli mängib ka tehnoloogia hüppeline areng, millega eelkõige Z-generatsioon, aga osaliselt ka Y-põlvkond, kokku kasvanud on. Lisaks on muutustele altid idufirmad ja laiemalt noored ettevõtted need, mis loovad 50% ulatuses uusi töökohti. Seetõttu on tulevikutöö põhimõtted lihtsamad tekkima. (Loe edasi Delfi.ee-st!) Eesti tunnustatuim tööõiguse jurist Heli Raidve kirjutab, et kontorist väljas või osaliselt kodus töötamine muutub iga aastaga populaarsemaks ja nii mõnigi ettevõte on muutnud näiteks reeded kodus töötamise päevaks. Teistes firmades on lubatud töötajal endal vastavalt südametunnistusele otsustada, kas ta töötab kogu nädala kontoris või teeb seda osaliselt kodus. Et väljas töötamine kulgeks probleemideta, annab Raidve viis soovitust, millele nii tööandja kui ka töötajad võiksid enne kodus töötamise kokkuleppe sõlmimist mõelda. Ta soovitab hoolikalt läbi mõelda, kas töötaja saab üldse kodus töötada (puudulik kodukontor, segavad pereliikmed jmt), millised on poolte ootused tööaja suhtes (sh töötaja kättesaadavus tööajal), kes kannab kodus töötamise kulud (nt isikliku printeri kasutamine, osa elektriarvest jne), kas on järgitud tööohutuse nõudeid (kes vastutab?) ja kuidas on tagatud ärisaladuse hoidmine (kuidas tagada, et kõrvalised isikud ei pääseks ligi nt tööandja sülearvutis olevale infole), ning panna kokkulepped ka paberile kirja, et vältida hilisemaid töövaidlusi. (Loe Heli Raidve soovitusi lähemalt Delfist!)

Kontoritööle pakub nt Kuressaares alternatiive loomesuvila, mis ootab homme ja edaspidigi kõiki väljastöötajaid oma õuele. Värsked kogemused väljas töötamisest on ka Võrumaal, kus alles 18. mail korraldati kaugtööpäev (loe lähemalt SIIT!), mille eesmärk oli anda ülevaade (töö)elu võimalikkusest ka väljaspool linnu ja nende lähiümbrust.

Ka Tallinnas on rohkesti võimalusi kontorist väljas töötada, ent kel soov tingimata laua taga istuda, neile pakuvad kontoritöökohta nt Loomeinkubaator ja Töökoht OÜ.

Microsofti sõbrad väljas töötamisest

Datafox OÜ: „Meie tööstiil vastab hästi väljas töötamise päeva ideele. Kontoris töö tegemine pole ammu enam ainus viis töö tegemiseks. Meie IT-lahendused võimaldavad töötada eri asukohtades, sõltumata ajast või seadmest.’’

Foto: Datafox OÜ

Ka Primend väärtustab, kasutab ja edendab aktiivselt võimalust teha tööd kontorilauast eemal, asukohast ja seadmest sõltumata: „Meile meeldib, kui on olemas võimalus pidada kiire koosolek päikese käes või teha tööpäevi kodust. Tänu pilvelahendustele on Primendi jaoks iga tööpäev võimalik väljas töötamise päev ja meile meeldiks kui kõigil nii oleks.”  Primendi teenuste juht Tõnis Tikerpäe seisab igapäevaselt selle eest, et inimesed kasutaksid maksimaalselt ära pilveteenuste võimalusi ja kirjeldab SIIN lähemalt seitset olulist pilveteesi.

Foto: Primend

Fortumo toimetas õues juba 10 päeva tagasi, kuna Firmas oli käimas sisemine spordivõistlus. Väljas töötamise päeval osalevad nad eesmärgiga tuua kontorirutiini vaheldust ja võtta Eestis harvaesinevast mõnusast ilmast viimast.

Foto: Kätlin Lepp, Fortumo HR-juht

Väljas töötamise päeva toetavad tublisti näiteks Fujitsu IT-lahendused, mis võimaldavad tööd teha ka väljaspool kontorit, samuti annab oma panuse päeva tähistamisse ka Fujitsu Eesti meeskond.

Foto: Fujitsu Eesti

Naudi sinagi täna väljas töötamise päeva ja saada pilt oma kodu- või välikontorist. Personaliuudised koostavad neist toreda galerii ja loosivad välja ka auhinna!

Allikas: Microsoft Eesti Facebooki-kampaania koduleht

Liitu Personaliuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Personaliuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Helen RootsPersonaliuudised.ee juhtTel: 55 988 223
Cätlin PuhkanPersonaliuudised.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700
Mirell SoaseppKonverentside programmijuhtTel: 55 565 456