Autor: Personaliuudised.ee • 6. juuni 2016
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Millega peab tööandja arvestama, kui ostab töösõitudeks jalgrattad?

Seekornde tööinspektsiooni küsimus pärineb tööandjalt, kes on otsustanud töötajaile jalgrattad hankida. Loe ja saa teada, missugused kohustused talle sellega kaasnevad!

Lugeja küsib: meie ettevõttesse osteti kaks jalgratast, mida töötajad võivad kasutada auto asemel linna sees nn töösõitudeks. Mis on sellega seoses meie kohustused tööandjana, millele peaksime tähelepanu pöörama?

Vastab tööinspektsiooni töökeskkonna konsultant Mari-Liis Ivask: jalgratta kasutamine töösõitudeks on töötajate tervise edendamiseks igati tervitatav, sest see mõjub hästi inimese tervisele ja kehalisele võimekusele. Jalgrattaga töösõitude tegemine on analoogne autoga töösõitude tegemisega. Teie kui tööandja peate tagama, et kõik  töövahendid, sealhulgas sõidukid ja varustus, oleks töökorras ja töötaja on juhendatud neid kasutama.

Rattad peavad olema tehniliselt korras, st korrapäraselt hooldatud ja regulaarselt kontrollitud. Kiivri valikul tuleb jälgida, et see vastaks turvastandardile, oleks töötajale paras või reguleeritava suurusega ja seda oleks võimalik korrektselt pähe kinnitada. Kiivri juures tuleb pidevalt jälgida ka selle seisukorda – kui kiiver on saanud põrutada, on mõrane või sellega on korra kukutud, siis ei taga selle kandmine töötaja ohutust.

Tähtis on ka töötajat juhendada, kuidas sõita ja kuidas kiivrit õigesti kasutada, rõhutada vajadust järgida liiklusreegleid ja selgitada, kuidas kasutada ratta varustust. Näiteks on oluline, et töötaja annaks teada, kui ratta või kiivriga on midagi juhtunud, sest osa probleeme ei ole tuvastatavad ka regulaarse kontrolli käigus. Kuna jalgrattasõit on aktiivne tegevus, võiks töötajatel olla töö juues ka pesemis- ja ümberriietumisvõimalus.

Kui rattaga töösõitu tehes peaks juhtuma õnnetus, on tegemist tööõnnetusega, mille asjaolud ja põhjused peate välja selgitama õnnetuse uurimise käigus. Ohutuse seisukohalt soovitame töötajatele südamele panna seda, et jalgrattur on liikluses autoga võrreldes nõrgem osaline, aga jalakäijaga võrreldes tugevam. Seega tuleb õnnetuste vältimiseks olla hästi tähelepanelik ja valida alati ohutud sõiduvõtted.

Allikas: Tööelu.ee

Liitu Personaliuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Personaliuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Helen RootsPersonaliuudised.ee juhtTel: 55 988 223
Cätlin PuhkanPersonaliuudised.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700
Mirell SoaseppKonverentside programmijuhtTel: 55 565 456