Autor: Personaliuudised.ee • 9. juuni 2016
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Iga kolmas töötaja on viimase kuue kuu jooksul tööle kandideerinud

Eesti suurima tööturu- ja palgauuringu tulemused näitavad, et viimase kuue kuu jooksul on mujale tööle kandideerinud 31% kõigist uuringus osalenud töötajatest.

Palgainfo Agentuuri, tööandja turunduse agentuuri Brandem ja teiste partnerite koostöös mais 2016 korraldatud tööturu- ja palgauuringus osales 12 603 töötajat ja tööotsijat, mis teeb uuringust suurima töötajate küsitluse Eestis. Uuringu üks fookustest oli sel korral tööle kandideerimise analüüsimine tööotsija pilgu läbi, et vastata tööandjate küsimusele, kuhu kaoavad kandidaadid.  

Vastajatel  paluti nimetada põhjuseid, miks nad on töökohale kandideerimise katkestanud. Uuringu tulemuste põhjal on kõige sagedasemad põhjused, miks tööle kandideerimine katkestatakse:

töövestlusel saadud info ei vastanud ootustele (36%);tööandja kohta saadi tuttavalt, meediast või mujalt negatiivset infot (29%);tööandjalt ei saadud piisavalt infot ja tagasisidet (28%).  

Brandemi tegevjuhi Paavo Heili sõnul annavad uuringutulemused hulgaliselt mõtteainet tööandjatele. „Palju räägitakse sellest, et töötajaid on raske leida. Samal ajal on tööjõuturg aga ülimalt aktiivne. Statistikaameti andmetel vahetab aastas töökohta ligikaudu 150 000 inimest ja vähemalt kaks korda rohkem on neid, kes on kuhugi kandideerinud,” sõnas Heil.

Põhjused, miks tahetakse vahetada töökohta, on suurel määral ka tööandjatest endist tulenevad. „Oluliseks töökoha vahetamise ajendiks on parem töötasu ja tööprotsesside kehv korraldus, ebapädev juhtimine, motivatsiooni langus ja teised põhjused,” soovitab Heil tööandjatel oma juhtimispraktikad üle vaadata.

Palgainfo Agentuur kogub andmeid tööturu- ja palgauuringusse kaks korda aastas – kevadel ja sügisel. Lisaks töötasudele ja palgaootustele uuritakse töötingimusi, töötajate rahulolu, motivatsiooni ja lojaalsust.

Sellekevadise uuringu partnerid on tööandja turunduse agentuur Brandem, suurim tööportaal CV Keskus, personaliteenuseid pakkuv HR factory, Kutsekoda, Rakendusuuringute Keskus Centar, Tartu Ülikooli majandusteaduskond ja töödisaini labor Vivic. Uuringu tulemusi tutvustatakse täpsemalt 20. juunil.

Liitu Personaliuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Personaliuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Helen RootsPersonaliuudised.ee juhtTel: 55 988 223
Cätlin PuhkanPersonaliuudised.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700
Mirell SoaseppKonverentside programmijuhtTel: 55 565 456