Autor: Personaliuudised.ee • 20. juuni 2016
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Töölepinguseadust soovitakse muuta

Ametiühingute Keskliit soovib muuta kehtivat töölepinguseadust
Foto: Pixabay
Eesti Ametiühingute Keskliit saatis sel nädalal Sotsiaalministeeriumile kuus ettepanekut töölepinguseaduse muutmiseks, mis suurendavad töötajate õiguskindlust ja lihtsustavad töölepinguseaduse igapäevast rakendamist.

Ametiühingud soovivad muuta ennekõike töölepingute ülesütlemisega seotud punkte, sealhulgas töötajate hoiatamist ja töötajate esindajate tõhusamat kaitset. Ettepanekud ei puuduta tööaja ja palgaregulatsioone, mille osas on kaalumisel eraldi läbirääkimisi tööandjatega.  

Ametiühingute hinnangul on töölepinguseaduse puudused viimaste aastate jooksul settinud ning on aeg vigade parandamiseks. „Täna kehtiv seadus on vastu võetud 2008. aastal. Aeg on tublisti edasi läinud, kohtupraktikat on kogunenud piisavalt ning on põhjust hakata ka riiklikult tegelema seaduses leiduvate puuduste kõrvaldamisega,“ rääkis ametiühingute keskliidu esimees Peep Peterson.  Petersoni sõnul on olulisel kohal töötajate esindajate kaitse. Ametiühingute ettepaneku kohaselt ei saa tulevikus usaldusisikute töölepingut üles öelda ilma ametiühingu või töövaidluskomisjoni nõusolekuta. „Täna on kahjuks liiga palju tööandjaid, kes vaatavad mööda usaldusisikukaitse reeglitest ja kui kunagi töövaidluskomisjon tuvastab tööandja seaduse rikkumise, on kahju juba pöördumatu. „Neid asju peab arutama töövaidluskomisjon enne, kui usaldusisikud oma esindatavatest eraldatakse,“ selgitas Peterson ametiühingute seisukohti.  Töölepingute ülesütlemisega on ametiühingute hinnangul ka teisi probleeme, tihti jäetakse ülesütlemisavaldused põhjendamata või kasutatakse ülesütlemisel aegunud hoiatusi. Samuti on töövõime vähenemise korral ülesütlemine põhjendamatult jäetud hüvitamata, mistõttu puudub rahaline motivatsioon töökoha kohandamiseks halvenenud tervisega töötajatele.  Kevadel küsis sotsiaalministeerium sotsiaalpartnertite arvamust alaealiste töötingimuste ja IT-sektori ja tervishoiutöötajate valveaja regulatsiooni osas. Ametiühingute hinnangul tuleks töölepinguseadust vaadata laiemalt, sest muutmist ootavaid kohti on seal teisigi.  Ametiühingute keskliidu esimehe sõnul on kaalumisel ka töö- ja puhkeaja reeglite muutmisettepanekud, kuid nende osas kaaluvad ametiühingud läbirääkimiskutse esitamist tööandjate keskliidule tänavu sügisel.

Allikas: Eesti Ametiühingute Keskliit

Liitu Personaliuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Personaliuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Helen RootsPersonaliuudised.ee juhtTel: 55 988 223
Cätlin PuhkanPersonaliuudised.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700
Mirell SoaseppKonverentside programmijuhtTel: 55 565 456