Autor: Personaliuudised.ee • 1. juuli 2016
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Neli keelatud võtet tööpakkumise avaldamisel

Foto: pixabay.com
Ajad, mil inimesed töötasid ühel ametikohal noorukieast pensionipõlveni, on möödas. Nii töökohti kui ka karjäärisuundi vahetatakse tänapäeval tunduvalt tihedamini kui varem. See tähendab, et pidevalt on tööd otsimas nii nooremad kui ka vanemad, nii kõrgharitud spetsialistid kui ka hiljutised koolilõpetajad, nii naised kui ka mehed. On igati loomulik, et kõik tööotsijad aga kõikidele töödele ei sobi. CV Keskus tuletab meelde, et kandidaadi sobivust peab hindama tema oskuste, kogemuste, teadmiste, ambitsioonikuse jt tegurite põhjal, mis konkreetsel töökohal vajalikud on.

Teemale on juhtinud nii tööandjate kui ka -otsijate seas tähelepanu tööinspektsiooni kampaania „Tunne oma õigusi – lepingueelsed läbirääkimised”, mille eesmärk on teadvustada, et enne töölepingu sõlmimist on väga oluline pidada sisukaid mõtteavaldusi tingimuste ja lepingu osas. Küsimus, mida võib küsida tööintervjuul või töökuulutuses, on kahtlemata oluline, sest sätestab ju töölepingu seadus § 11 lõige 1, et „tööandja ei või lepingueelsetel läbirääkimistel või töölepingu sõlmimist muul viisil ette valmistades, sealhulgas töökuulutuses või töövestlusel, nõuda töölesoovijalt andmeid, mille vastu tal puudub õigustatud huvi”. Aitame meelde tuletada, mida ei tohi kandideerijalt nõuda tööpakkumise avaldamisel (või personaliotsingutel üldisemalt).

Vanus

Fraasid „töö sobib kuni 50-aastastele” või „kandideerima ootame tööotsijaid alates 25. eluaastast” on keelatud. Töölepingu seadus § 3 sätestab, et „tööandja peab tagama töötajate kaitse diskrimineerimise eest, järgima võrdse kohtlemise põhimõtet ning edendama võrdõiguslikkust vastavalt võrdse kohtlemise seadusele ja soolise võrdõiguslikkuse seadusele”. Seega ei tohi vanus olla kandidaatide valimise kriteeriumiks. Erandid on siiski nendel ametialadel, kus kandidaat peab olema näiteks täisealine, tehes öötööd või müües alkoholi.

Sugu

„Eelistame meessoost kandidaate” või „töö sobib naisterahvastele” on keelatud. Kui tööotsija täidab kõik vajalikud kriteeriumid – näiteks on omandatud erialane haridus, olemas vajalik keeleoskus või oskused –, ei tohi teda välistada vaid soo tõttu. Olgu kandideeritavaks ametikohaks siis „traditsiooniline naistetöö” või „väga mehine amet”. Seega, tuletame meelde, et töökuulutuses ei ole kohta nais- või meessoole, vaid hoopis oskustele, haridusele ja kogemustele. Vaid erandjuhtudel võib sobiva kandidaadi eelduseks olla sugu – näiteks soprani või baritoni otsinguil.

Välimus

Tuletame meelde, et fotoga CV nõudmine ei ole õigustatud. On siiski ka erandeid – näiteks nõutakse modellidelt portfoolio olemasolu. Kuna välimus ja ilukriteeriumid on väga subjektiivsed, siis ei tohiks need saada tööotsijale saatuslikuks. Nõuda võib siiski hoolitsetud ja puhast väljanägemist.

Emakeel

Eesti keele kõnelemist emakeelena nõuda on keelatud. Nt jätab see kandidaadi – nimetame teda Romaniks –, kes on lapsepõlvest saati nii lasteaias, koolis kui ka huviringides päevast päeva vaid eesti keeles suhelnud, ent räägib emakeelena vene keelt, ebavõrdsesse olukorda. Emakeele nõue diskrimineerib sel juhul suurepärast eesti keelt rääkivat Romani. Töökuulutuses võib vajalike oskustena nõuda väga heal tasemel keeleoskust, kuid mitte emakeelena kõnelemist.

Igal inimesel on õigus eneseteostusele ning võimalusele vabalt valida eluala – olgu see kui tahes mehine või hoopis naistetöö. Otsitava töötaja valikul peab lähtuma kogemusest, haridusest või kompetentsist, mitte aga tema emakeelest, välimusest, soost või vanusest.

Allikas: CV Keskus

Liitu Personaliuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Personaliuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Helen RootsPersonaliuudised.ee juhtTel: 55 988 223
Cätlin PuhkanPersonaliuudised.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700
Mirell SoaseppKonverentside programmijuhtTel: 55 565 456