Autor: Personaliuudised.ee • 1. juuli 2016
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Tänasest jõustub uus elektromagentväljade mõju puudutav määrus

1. juulil 2016 jõustub Vabariigi Valitsuse määrus „Töötervishoiu ja tööohutuse nõuded elektromagnetväljadest mõjutatud töökeskkonnale, elektromagnetväljadega kokkupuute piirnormid ja rakendusväärtused ning elektromagnetväljade mõõtmise kord“.

Tulenevalt tehnoloogia arengust ja sellega seotud uute seadmete kasutuselevõtust mitmes tegevusvaldkonnas liigitatakse elektromagnetväljad töökeskkonna ohutegurina uute esilekerkivate terviseriskide hulka. Töötajate kokkupuude elektromagnetväljadega on suurenenud ning sellele osutatakse rohkem tähelepanu ka Euroopa Liidu õigusaktide tasandil. Määrusega võetakse üle EL direktiiv 2035/13/EL, mis sätestab töötajate kaitseks meetmed elektromagnetväljadest tekitatud tervisekahjustuste eest. Määrusega kehtestatakse uued nõuded elektromagnetväljadest mõjutatud töökeskkonnale ning elektromagnetväljadega kokkupuute rakendusväärtused ja piirnormid, et töötajad saaksid oma tööd teha ohutult ning töökohal oleks välditud elektromagnetväljade otsene biofüüsikaline mõju inimese tervisele.

Elektromagnetväljadel on inimese tervisele otsene biofüüsikaline ja kaudne mõju. Need mõjud võivad põhjustada ajutist ärritust, mõjutada tunnetust või muid aju või lihaste funktsioone ning võivad selle kaudu mõjutada töötaja võimet ohutult töötada. Enamlevinud tugevnenud elektromagnetväljadega töökohad on elektrialajaamad, trafod, elektrimootoritega süsteemid, elektriahjud, mobiil- ja raadiosideantennid, raadiosaatjad, TV- ja raadioleviantennid, radarid (lennu- ja mereliiklus), induktiivkuumutid, mikrolainekuumutid jne. Üks kõrgema ekspositsiooniga töötajarühmi on ka haiglate magnetresonantstomograafia-personal.

Määruses esitatud nõuded puudutavad umbes 870 ettevõtet, kus kasutatakse väga suurtes kogustes elektrivoolu. Neis ettevõtetes töötab ligi 14 000 töötajat. Töökohtadel, kus kasutatakse üldsusele mõeldud traadita sideseadmeid, arvuti- ja IT-seadmeid, elektrilisi töövahendeid jne, on elektromagnetväljade tase palju madalam ja määruse nõudeid ei ole vaja rakendada. Sotsiaalministeerium korraldab 2016. aasta oktoobris ja novembris määruse nõudeid tutvustava koolituse  töökeskkonnaspetsialistidele.

Koolitus  on  mõeldud  nendele  ettevõtetele-asutustele, kelle töökeskkonnas esineb tugevaid elektromagnetvälju. Koolitus on osalejatele tasuta ja viiakse läbi Euroopa Sotsiaalfondi toel. Koolituspäevale saab registreerida siin.

Allikas: Tööelu.ee

Liitu Personaliuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Personaliuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Helen RootsPersonaliuudised.ee juhtTel: 55 988 223
Cätlin PuhkanPersonaliuudised.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700
Mirell SoaseppKonverentside programmijuhtTel: 55 565 456