6. september 2016
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Suurima palgatõusu aasta – 2016

Juba varasemalt ennustati ja jätkuvalt ollakse arvamusel, et 2016. aastal saavutab palgatõus oma tipptaseme. Tööandjad on silmitsi väljakutsega, kuidas vältida väärtuslike kolleegide lahkumist suurema palganumbri suunas.

Liibanon: 11,5%

Hiina : 6,3%

India: 4,7%.

Saksamaa: 2,7%.

Ameerika Ühendriigid: 2,7 %

Kanada: 2,6%

Suurbritannia: 2,3%

Vastavalt Korn Ferry Hay Grupi 2016. aasta palgaprognoosile näevad töötajad enamikus piirkondades oma karjääri suurimat palgatõusu just lähema kolme aasta jooksul. Palgatõus on seejuures ajendatud kahest tegurist – suurenenud nõudlus pädevate töötajate järele kombineerituna ajalooliselt madala inflatsiooniga. Põhja-Ameerika, Euroopa, Aafrika, Lähis-Ida ja Aasia loetakse palgakasvu osas tasakaalukate hulka, samas kui paljudes teistes riikides näitab reaalpalga tõus olulisi erisusi.

Pädevate ja professionaalsete töötajate järele on nõudlus suur. Mida kallimaks muutub talendi hind tööturul, seda enam peavad ettevõtted keskenduma olemasolevate töötajate säilitamisele. Uute kolleegide värbamiskulu kasvab võrdeliselt palgaga.

Ebapiisav palk ja hüvitised (38%)Piiratud võimalused karjääriredelil tõusta (20%)Rahulolematus juhtimisega (16%)

Ettevõttel tuleb mõista ja ennetavalt tagada töötajate rahulolu palga, toetuste ja teiste motivaatoritega. Sageli ei ole aga organisatsiooni tulemuslikkuse hindamise süsteem ja eelarve piisavalt paindlik, et muutuvates oludes kiirelt adapteeruda.

Lahendusena soovitatakse kasutusele võtta kvartaalsed ülevaatused, mille käigus määratletakse antud ajahetkel ettevõtte jaoks kõige väärtuslikumad oskused. Just nende pädevuste hoidmiseks või värbamiseks tuleb keskenduda pakutava ajakohastamisele ja konkurentsivõimekusele. Kaasa aitab ka selge arengu- ja karjäärisüsteem, mis lisaks töötasule talente ettevõtte juures ning motiveerituna hoiab.

Ettevõtetele on kasu(m)likum keskenduda heade töötajate hoidmisele. Vakantsi täitmisel tuleb paratamatult kaasa minna tööturul domineerivate töötasude pakkumisega. Seda ilma et ettevõtte saaks lõpuni kindel olla väärtuses, mida ta vastu saab.

Allikas: Fastcompany

NB! Kadri Kütt modereerib ka 7. septembril toimuvat konverentsi Palga Päev!

Autor: Kadri Kütt, HR-valdkonna spetsialist

Liitu Personaliuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Personaliuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Helen RootsPersonaliuudised.ee juhtTel: 55 988 223
Cätlin PuhkanPersonaliuudised.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700
Mirell SoaseppKonverentside programmijuhtTel: 55 565 456