Autor: Personaliuudised.ee • 26. september 2016
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Palgalõhe on Eestis aastaga suurenenud

Foto: pixabay.com
Hoolimata pingutustest ei ole palgalõhe Eestis vähenema hakanud. Fontese värske palgauuringu põhjal on naiste ja meeste palgavahe eelmise aastaga võrreldes hoopis protsendi võrra kasvanud.

Fontese partneri Irja Rae sõnul valitseb täna olukord, kus pool kogu palgarahast koondub 25% töötajate kätte, neist kaks kolmandikku on seejuures mehed. „Isegi sama väärtusega tööde puhul võib turul olla küllaltki erinev palgatase –naised satuvad sama grupi sees pigem madalama ja mehed kõrgema palgaga positsioonidele. Probleemi algpõhjuseid on palju, aga kindlasti on see seotud ühiskonnas kehtivate stereotüüpidega naiste ja meeste töödest, koolihariduse ning organisatsioonide väärtuste, koolitus- ja arendusprogrammidega,” selgitab Rae palgalõhe tagamaid.

Kogupalga vahe meeste ja naiste vahel oli Fontese palgauuringu andmetel 2015. aastal kaheksa protsenti, 2016. aastal tõusis see üheksale protsendile. Fontese metoodika erineb mõnevõrra Eestis varem tutvustatud Eurostati või PRAXISe soolise palgalõhe uuringu meetoditest, kuna võrdleb omavahel palgaerinevusi erinevate tööperede (sarnast kvalifikatsiooni, keerukust ja vastutust omavad ametid) lõikes, pakkudes olemasolevate uuringute kõrvale detailsemat vaadet.

„Hea uudis on, et naiste ja meeste palgatõus on protsentuaalselt olnud ühesugune ning ka töötajate arv, kelle palk tõusis, on sooti võrdne. On näha, et paljud organisatsioonid panustavad aina enam sellesse, et maksta samaväärsel ametipositsioonil meestele ja naistele võrdset palka ning hoida mitmekesisust erinevate ametipositsioonide täitmisel,” toob Rae teemasse positiivsemat vaadet.

Fontese 2016. aasta palgauuringus on 400 organisatsiooni ja ligi 80 000 töökoha palgaandmed. Uuring on Eesti kõige laiaulatuslikum ja seda korraldatakse igal aastal alates 1995. aastast. Tööd hinnatakse sarnase sisu põhjal tööperedesse ja tööpere sees keerukuse järgi omakorda tasemetesse. Igale tööpere tasemele on antud numbriline väärtus, mis arvestab töö tegemiseks vajalikku kvalifikatsiooni, töö keerukust ja vastutust. Numbrilise väärtuse ehk töö suuruse järgi on võimalik võrrelda ka erineva sisuga tööde palgatasemeid.

Fontes on 26-aastase kogemusega inimkapitali kasvatamise ettevõte, mis aitab areneda nii talendil, meeskonnal kui kogu organisatsioonil. Fontes pakub tipptegijate sihtotsingut, talendijuhtimissüsteemide arendamist, hindamis- ja arenguprogramme ning korrastatud palgaturuinfot.

Liitu Personaliuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Personaliuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Helen RootsPersonaliuudised.ee juhtTel: 55 988 223
Cätlin PuhkanPersonaliuudised.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700
Mirell SoaseppKonverentside programmijuhtTel: 55 565 456