29. september 2016
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Töö, karjäär või kutsumus ehk milleks sind Maale kutsuti?

Foto: motivaator,ee
Suur suvi on möödas. Tallinn on taas autosid täis ja kolmapäeva keskpäeval linnas liigeldes jääb vägisi mulje, nagu oleks sattunud mõnda maailma suurlinna. Inimesed on ammuilma puhkuselt tagasi ja taas tööellu sisse elanud. Mis neid seal aga ootab – töö, karjäär või kutsumus?

Yale’i ülikooli professor dr Amy Wrzesniewski avastas oma uurimustöö käigus, et inimesed tajuvad oma tööd kolmel võimalikul viisil:

a) see on nende jaoks lihtsalt töö;;.

b) see on nende jaoks karjäär

c) see on nende jaoks kutsumus

Töö

Töö tegijad naasevad pärast puhkust tööle kindlasti masenduses. Nendele ju ei meeldi nende töö, nad ei ole töö juures leidnud enda jaoks midagi põnevat. Nad teevad seda ainult selleks, et mingit tööd on ju vaja teha, sest raha on vaja teenida. Kuidas saakski keegi sealjuures rõõmus olla?

Karjäär

Karjäristid on natukene optimistlikumad. Äkki on just see sügis aeg, mil juht teeb mulle pakkumise parema koha ja kõrgema palga peale? Ehk on järgmised üheksa kuud see aeg, kui leian enda jaoks järgmise väljakutse, kus saan end teostada ja sel moel ehk ka oma elustandardit parandada? Kuna see kõlab palju optimistlikumalt kui esimene variant, on nende vaade tööle ka palju lootustandvam. Ehk isegi positiivsem.

Kutsumus

Kutsumuse leidnud inimesed tunnevad oma tööst oluliselt rohkem rõõmu kui kaks esimest, sest:

a) nad ei tee tööd ainult enda nimel, vaid tajuvad selle olulisust ja kasulikkust ka teiste jaoks;.

b) nad teevad tööd, mis nendel hästi välja kukub – neid oleks justkui kutsutud seda tegema

Kutsumuse leidnud inimesed ei ole tööl ainult võtjad (võtan palka, võtan arenguvõimalusi jm), vaid samal ajal ka andjad – nad tunnevad, et töö on kellegi jaoks kasulik ja vajalik, mis tekitab nendes hea tunde. Kui sellisel inimesel juhtub olema veel piisavalt tark juht, kes oskab oma töötajate panust vääriliselt hinnata (ta on tunnustav juht) ja nende väärtuse tunnet niimoodi veelgi suurendada, võib töötaja puhkuselt tööle naasmist lausa oodata.

Kuidas leida üles oma kutsumus?

Vaatasin Netflixis just superhead dokumentaalfilmi tuntud professionaalsest pokkerimängijast Daniel Negreanust, kes avastas enda jaoks pokkerimängu vaevu pärast teismeliseiga. Ta ütles filmis, et pokker on tema kutsumus. Kuidas ta seda teab? Sest see kukub tal lihtsalt nii hästi välja – ta kirjeldas, kuidas ta oskab inimesi pokkerilauas n-ö lugeda. Ta pole seda kuskil spetsiaalselt õppinud, aga ta lihtsalt oskab seda.

Just sedasama nägin Ronaldo dokumentaalfilmis – Ronaldo esimene treener ütles, et ta polnud kunagi näinud ühtegi 12-aastast poissi niimoodi palliga triblamas. Ta ütles, et Ronaldo lihtsalt oskas seda mitu korda paremini kui kõik teised. Sama oli juhtumisi ka Messiga – temast kirjutatud raamatus ütlevad tema trennikaaslased täpselt sama: „Viis, kuidas pall selle 5-aastase poisi „jala küljes” oli, oli lihtsalt fenomenaalne.”

Mis on nende kolme näite ühisosa? Kõik need kolm inimest on leidnud midagi, mis neil imehästi välja tuleb. See ei tähenda, et nad ei pingutaks – nad pingutavad ehk isegi kordades rohkem kui nende konkurendid, aga mitte seepärast, et see nende töökohustus oleks, vaid seepärast, et nad seda oskavad, mis omakorda muudab töö naudivaks. Ja sama naudivad ka kõik, kes neid jälgivad – ka nemad saavad midagi mängijate mänguilust.

Võtsin korra aja maja ja küsisin endalt, mis minul hästi välja tuleb ja mida tehes end ka teistele kasulikuna tunnen? Otsustasin jätkata kirjutamise ja koolitamisega. Sama soovitan teha ka sinul: mis sinul hästi välja tuleb? Milleks sind siia kutsutud on? Kuidas sina saaksid oma tööl kasulikkuse ja vajalikkuse tundega rohkem kontakti leida?

Allikas: Motivaatori blogi

NB! Motivaatori juht Kaido Pajumaa astub üles ka novembris toimuval Koolituskonverentsil, kus ta veab enesejuhtimise töötuba ja esineb ka ettekandega. Tutvu konverentsi programmi ja esinejatega SIIN ja registreeri end soodushinnaga!

Autor: Kaido Pajumaa, Motivaatori meeskonna- ja juhtimiskoolitaja

Liitu Personaliuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Personaliuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Helen RootsPersonaliuudised.ee juhtTel: 55 988 223
Cätlin PuhkanPersonaliuudised.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700
Mirell SoaseppKonverentside programmijuhtTel: 55 565 456