17. oktoober 2016
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Miks me oma negatiivsetest emotsioonidest sõltuvuses oleme?

Foto: pi
Tuleb välja, et vägivaldsetest suhetest eluga välja tulnud naised lähevad keskmiselt seitse korda oma mehe juurde tagasi, isegi kui sotsiaaltöötajad on juba kordi sekkunud ja andnud endast kõik, et naine saaks tervislikul pinnal uut elu alustada. Seitse korda ... kas see tundub kuidagigi loogiline? Sama kehtib ka nende inimeste kohta, kes pidevalt satuvad sarnase mustriga ebatervislikesse suhetesse, justkui nad otsiksid seda halba, enesekeskset ja nartsissistlikku kaaslast. Võib ju mõelda, et nende inimeste näol on tegemist eriti suure rumaluse ja enesehävituslikkusega, aga tegelik põhjus võib hoopis olla midagi muud.

Negativism kui heaoluhormoonide tootja

Mida paljud meist aga ei tea, on see, et valu ja negatiivsed emotsioonid aktiveerivad aju n-ö tasukeskuse, mis tagab alateadliku sõltuvuse nendest samadest emotsioonidest. Samad keskused saavad aktiveeritud ka narkootikumide ja seksi kaudu, kuid narkootikume pole vajagi, kui saad ka negatiivsusega oma enesetunde kõrgel hoida. Tuleb nimelt välja, et ka valu ja halb enesetunne (viha, süütunne, enesehaletsus) aktiveerivad beetaendorfiinide ja dopamiinide tootmise meie kehas, muutes meid täielikult sõltuvaks heaoluhormooni põhjustajast.

Kuna aga see nn narkodiiler elab meie enda peas, on meil väga raske sellest negatiivsest hammasrattast tervena välja tulla. Tundes ja käitudes iseenda ja teistega destruktiivselt, asendame alateadlikult iseendas peituva tühja augu hoopis heaolutundega, seega selle protsessi ümberpööramiseks on vaja teadlikkust ja tagajärgede mõistmist. Kas sina teadsid, et negatiivse käitumismustri alla läheb ka oma juhi pidev kritiseerimine, kohvinurgaklatš töökaaslastega, sapiste märkuste pildumine oma abikaasale ja pidev rahulolematus oma välimuse, keha, töö ja end ümbritseva maailmaga? Nimelt ei pea sa olema vägivaldses suhtes, et sattuda oma negatiivsetest emotsioonidest sõltuvusse – neid alateadlikke kuradeid leiame iga päev enda ümber niigi. Aga kuidas sellest nõiaringist siis väljuda?

„Ma vajan seda muutust!”

Kõige suurem osakaal on sõnadel tahe ja vajadus. Miks sa tahad oma destruktiivsetest mõtte- ja käitumismustritest üldse vabaneda? Kas see on hädavajalik, kuna oled oma keha juba haigeks muretsenud? Kas sa tahad teha seda selleks, et olla osa sõbralikust töökeskkonnast, kus puudub teiste inimeste eraelude lahterdamine? Kas sul on vaja jätta negativism kõrvale, kuna see mõjutab juba otseselt su abielu ja perekonnasiseseid suhteid? Kas sa tahad viia oma organisatsiooni tippu ja näed, kuidas sinu teod seda otseselt pärsivad?

Kui sul on teadlik tahe ja vajadus olemas, siis annab see sulle rohkem jõudu oma soovitut ka päriselt ellu viia. Öeldakse, et see võtab 7–21 päeva, et täielikult oma ajutöö normaliseerida ja vanast mõttepahnast vabastada. Selle aja jooksul pead sa iga hinna eest iga võimalikku päästikut vältima ja loobuma kõikidest reaktsioonidest, mida varem endas nii sõjakalt kandsid. Vaid siis saab tõeline „detox” alata. Võimaluse korral tuleb muidugi ka situatsioonist endast veidikeseks ajaks välja astuda, kuid kõikide puhul ei ole see võimalik.

Ainult sina ise saad valida ja kontrollida oma töö vilju. Kui negatiivseks sõltuvuseks on töökaaslaste pidev hindamine, siis sellest igaveseks loobumiseks, pead sa alustama kohe täna ja vältima igasugust libastumist. Meie egoistlik ja enesekeskne käitumine mõjutab otseselt ja kaudselt nii meie endi kui ka meid ümbritsevate inimeste igapäevast elukvaliteeti. Lõppkokkuvõttes soovime ju kõik elada positiivses ja rahumeelses maailmas.

Miks mitte alustada iseendast kohe ja praegu?

Allikas: Motivaatori blogi

Autor: Kathleen Kanervikko, Motivaatori turundusjuht

Liitu Personaliuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Personaliuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Helen RootsPersonaliuudised.ee juhtTel: 55 988 223
Cätlin PuhkanPersonaliuudised.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700
Mirell SoaseppKonverentside programmijuhtTel: 55 565 456