Autor: Personaliuudised.ee • 19. oktoober 2016
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Targa Töö ühing ja Elisa hakkavad kaugtöötamist edendama

Kaugtöö ehk aja- ja kohapaindlik töö on täna Eesti töökultuuris veel lapsekingades. Peamiseks põhjuseks on eelkõige juhtide arvamused ja hoiakud, et inimene töötab vaid siis, kui ta on kontoris ja silma all. Töökohuste täitmine väljaspool kontorit ei peaks aga toppama jääma iganenud hoiakute taha.
Foto: pixabay.com
Elisa alustas koostööd Targa Töö ühinguga, et juurutada ja edendada kaugtöötamist Eesti töökultuuris.

Targa Töö ühingu juhatuse liikme Ave Laasi sõnul on tööturg võtmas suunda, kus tööaja paindlikkus ja distantsilt töötamine ei ole enam pelgalt osa töötajate motivatsioonipaketist. „See on muutuva töömaailma reaalsus, mida töötajad üha enam töötegemiselt oodata oskavad. Kui üheksa ametikohta kümnest eeldab tulevikus digitaalseid pädevusi, käib sellega üsna loogilist rada pidi kaasas ka mõtteviis, et tehnoloogia arenguga saab senist töötegemist olulisel määral paindlikumaks muuta. Nutitelefonide ja traadita interneti levik on endaga kaasa toonud tehnoloogilise hüppe, mistõttu ei ole kaheksast viieni kontoris istumine enam paljudel ametikohtadel otseselt vajalik, tööd võib teha kus tahes ja millal tahes,” sõnas Laas.  

Laasi sõnul on koostöö eesmärk edendada targalt töötamist Eestis: „Targa Töö ühing on juba varasemalt pakkunud nõustamist ja koolitusi distantsilt töö korraldamiseks ja kaugtöö edendamiseks. Aasta lõpus taaskäivitavad Targa Töö ühing ja Elisa esimese ühistegevusena kaugtöö keskuste kaardistamise, et tõsta tööandjate teadlikkust paindlikest töövõimalustest ja julgustada neid oma organisatsioonis targalt töötamist soodustama. Koostööplaanis on tegevusi aga teisigi ning kevadel plaanime juba koostöös Elisa ja Eesti Personalijuhtimise Ühing PARE-ga tunnustada kõiki organisatsioone, kes kaugtöö võimalusi rakendavad.”

Ka Elisa personalijuhi Kaija Teemäe sõnul on kaugtöö teema oluline ja sellest tuleb pidevalt muutuvas töökultuuris rääkida. „Kaugtöö ehk aja- ja kohapaindlik töö on täna Eesti töökultuuris veel lapsekingades. Peamiseks põhjuseks on eelkõige juhtide arvamused ja hoiakud, et inimene töötab vaid siis, kui ta on kontoris ja silma all. Töökohuste täitmine väljaspool kontorit ei peaks aga toppama jääma iganenud hoiakute taha, mistõttu tahame jagada oma kogemust,” kinnitas Elisa personalijuht Kaija Teemägi. Ta rõhutas, et tööturu trendide ja töövõtjate nõudlikkuse tõusuga saavad kaasa minna kõik ettevõtted, valdkonnast ja suurusest sõltumata. „Kuna paindlikkus muutub töötajate silmis üha tähtsamaks, siis tasub katsetada kõigil. Elisa kogemus näitab ilmekalt, et ka suurettevõttele omased protseduurireeglid ei ole piiranguks, vaid annavad võimaluse luua usalduslikke töösuhteid ja rakendada ajaga kaasaskäivaid juhtimisviise,” julgustas Kaija Teemägi.

Targa Töö ühing on 2007. aastal asutatud Eesti Kaugtöö Ühingu järglane. Targa Töö ühing koondab paindliku töökorralduse alast oskusteavet ja pakub toetavaid teenuseid nii tööandjatele kui ka regionaalsetele töökeskustele. Ühingu missioon on edendada targalt töötamist, sh kaugtöötamist Eestis, et võimaldada inimestel töötada neile sobivas vormis ja kohas ning suurendada sellega organisatsioonide efektiivsust ja tööturu paindlikkust. Targa Töö ühing on varasemalt kaardistanud kaugtöötamise kohad Eestis, koordineerinud kaugtöö keskuste avamist ning on panustanud era- ja avaliku sektori organisatsioonide juhtimisvõimekuse tõstmisse paindliku töökorralduse toetamise kaudu.

Lisaks Targa Töö ühingule on kaugtöö valdkonna eestkõnelejaks ka Eesti Personalijuhtimise Ühing PARE.

Elisa on Põhjamaade juhtiv sideteenuste pakkuja, mille aktsiad on avalikult noteeritud NASDAQ OMX Helsingi börsi suurte ettevõtete nimekirjas. Elisa teenindab Põhjamaades ligikaudu kaht miljonit klienti. Eestis eelistatuim mobiilsideoperaator Elisa pakub oma klientidele laia valikut erinevaid mobiili- ja andmesideteenuseid. Vahendame sidevõrkude kaudu inimestele elamusi ja parandame ettevõtete tootlikkust. Elisa keskendub eraklientidele ja ettevõtetele suunatud IKT- ja võrguteenuste arendamisele. Elisa ja juhtiv globaalne mobiilsideoperaator Vodafone on sõlminud laiaulatusliku koostöölepingu, mille kohaselt pakuvad ühisteenuseid 40 erinevas riigis. Elisa Eesti AS käive oli 2015. aastal 95,4 miljonit eurot.

Allikas: Targa Töö ühing

Liitu Personaliuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Personaliuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Helen RootsPersonaliuudised.ee juhtTel: 55 988 223
Cätlin PuhkanPersonaliuudised.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700
Mirell SoaseppKonverentside programmijuhtTel: 55 565 456