2. november 2016
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Praktikakonkursi finalist: kogemus on väärt teenistus

Eesti Maaülikooli metsamajanduse magistrant ja Eesti Tööandjate Keskliidu parima praktikandi konkursi „Praktik Cum Laude” finalist Marili Laas.
Foto: erakogu
Miks peaks üks tudeng või kutseõppur tahtma minna praktikale, et viis päeva nädalas tasuta tööd teha? Eesti Tööandjate Keskliidu parima praktikandi konkursi „Praktik Cum Laude” finalist Marili Laas usub, et praktikalt saadud töökogemus, mentorlus ja kasulikud kontaktid on alternatiivina palgale samuti väärt teenistus.

Noorel inimesel on kutse- või kõrgkooli astudes erialavalikut sageli raske langetada ja ka koolipingis teooria õppimine ei pruugi anda täit ettekujutust tulevasest tööst või enesekindlust tehtud valiku suhtes. Praktika potentsiaalses tulevases töökohas annab aga kindlasti võimaluse eneses eriala valiku suhtes selgusele jõuda.

Praktikaettevõtte valikusse tasub suhtuda tõsiselt ja mõelda selgeks, kuhu praktikale minna ja miks just sinna. Niisamuti on oluline mõelda enda jaoks lahti praktika eesmärk ja ootused praktikale. Soovitan teha praktikaorganisatsiooniga eeltutvust, et esitada praktikal olles asjakohaseid küsimusi ja jätta endast juhendajale hea mulje. Oma kogenematust ei tasu aga peljata – keegi ei oota, et praktikant oskab ja teab kõike. Praktika ongi õppimiseks ja hoopis rohkem loeb suhtumine. Olles ise innukas ja õpihimuline, siis saad praktikast maksimumi võtta.

Õnnestunud praktikakoha valiku puhul on kasud mäekõrgused, alates töökogemusest CV-sse ja lõpetades võimalusega saada reaalne töökoht või hea soovitaja – see nimekiri on väga pikk. Tööandja laual jäävad töökogemuseta CV-d sageli kõrvale, mistõttu on noorel õpingute ajal oluline erialaseid praktilisi väljundeid otsida. Kindlasti ei saa mainimata jätta ka koolis õpitu rakendamist reaalses töökeskkonnas ja selle õppimist, kuidas võõras keskkonnas kohaneda ning toime tulla. Praktikale minnes oled võõras olukorras üksinda. See arendab tohutult enesekindlust ning on hea võimalus iseennast tundma õppida ja proovile panna.

Ühtlasi on ettevõttepraktika hea võimalus erialaseid tutvusi sobitada ja tööturu väljavaadetega tutvuda – millised kogemused on rohkem hinnatud, milliseid spetsialiste vajatakse. Mina olin suvepraktikal Riigimetsa Majandamise Keskuses, mis on Eestis oma valdkonna suurim tööandja. Ma hindan kõrgelt võimalust saada osa ettevõtte igapäevasest tööst ja õppida selle töötajatelt. Praktika andis mulle palju väärtuslikke kogemusi ja teadmisi.

Autor: Marili Laas, Eesti Maaülikooli metsamajanduse magistrant

Liitu Personaliuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Personaliuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Helen RootsPersonaliuudised.ee juhtTel: 55 988 223
Cätlin PuhkanPersonaliuudised.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700
Mirell SoaseppKonverentside programmijuhtTel: 55 565 456