Autor: Personaliuudised.ee • 16. november 2016
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Tööandjate majandusspidomeeter: ettevõtjad vajavad stabiilsust ka uue valitsuse ajal

Foto: Tööandjate Keskliit
Kolmandas kvartalis langes Tööandjate majandusspidomeetri kiirusenäit taas 76 kilomeetrile tunnis, enim mõjutasid aeglustumist ettevõtjate langenud hinnang valitsuse tegevusele ning ehitus- ja tööstussektoris vähenenud tellimuste maht. Majanduse edenemist võiks hinnata heaks, kui see liiguks spidomeetri järgi kiirusega 90 km/h.

Eesti Tööandjate Keskliidu analüütiku Raul Aroni sõnul on valitsusele antud negatiivse tagasiside põhjuseks endiselt kiire aktsiisitõus ja muud teated plaanitavatest maksumuudatustest. Kui aprillis riigieelarvestrateegia järgnevaks neljaks aastaks kinnitati, polnud seal veel märkigi maamaksukoormuse tõusust, suhkrumaksust ega pakendimaksust, mis on juba 4–5 kuud hiljem päevakorda tõusnud. „Kui nüüd uus koalitsioon kaalub veelgi suuremaid maksumuudatusi, sh on kõne all olnud ka ettevõtete tulumaksu taastamine, näeme ilmselt edaspidi spidomeetril veelgi väiksemat kiirusenäidikut,” kommenteeris Aron.

„Ka ekspordi edendamiseks ootavad ettevõtjad valitsuselt eeskätt stabiilsuse tagamist ja riigi maine kujundamist, kohalike ettevõtete ja nende toodete-teenuste tutvustamist. Vähem nähakse kasu konkreetsetest rahalistest toetusmeetmetest, kuid uuele turule jõuliseks sisenemiseks oleks ekspordiplaani meetme sarnane toetus asjakohane,” lisas ta.

Teadus- ja arendustegevusse kavatseb järgmise 12 kuu jooksul investeerida 80% ettevõtjaist, mis tähendab, et investeerimisvajadust tootluse tõstmiseks on ettevõtjad hästi teadvustanud. Investeerimist takistab aga usalduse puudumine valitsuse tegevuse ja välisnõudluse taastumise suhtes.

„Seepärast on ka oluline, et uus koalitsioon jõuaks kiiresti peamistes majanduspoliitilistes suundades kokkuleppele, seejuures majanduseksperte ja ettevõtjate esindusorganisatsioone mitte ainult konsultatsioonidesse kaasates (mida nad teevad), vaid nende seisukohti ka tegelikult arvestades,” nentis Aron.

Samuti tähendab uue tehnoloogia kasutuselevõtt nõudlust uue oskusteabe järele, aga ettevõtjad tunnetavad riski, et Eestis ei pruugi investeeringu järgselt sobivaid töötajaid leiduda. Nii ettevõtjate kui ka majandusekspertide hinnangul on majandusarengu peamiseks takistuseks kvalifitseeritud tööjõu puudus.

Tööandjate majandusspidomeetriga mõõdab Eesti Tööandjate Keskliit ettevõtjate hinnangut majanduse olukorrale ja rahulolu valitsuse tegevusega ettevõtluskeskkonna parandamiseks. Spidomeeter ilmub iga kvartali teise kuu esimesel nädalal ja koosneb ettevõtjate hinnangust möödunud kvartalile ning järgmise kuue kuu prognoosist.

Tööandjate majandusspidomeeter põhineb ligi tuhande ettevõtja vastustele. Küsitluse viib läbi Eesti Konjunktuuriinstituut. Loe täispikka spidomeetrit SIIT

Loe SIIT, kuidas kommenteerisid majandusspidomeetrit Sirje Potisepp (Eesti Toiduainetööstuse Liit), Ingvar Pärnamäe (Eesti Kaitsetööstuse Liit), Ago Soomre (Haapsalu Uksetehas), Priit Sarapuu (G4S Eesti), Tiit Vähi (Silmet Grupp) ja Tarmo Kattago (Eesti Karusnahatööstuse Liit).

Spidomeetri väljaandmist toetab Euroopa Sotsiaalfond.

Allikas: Eesti Tööandjate Keskliit

Liitu Personaliuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Personaliuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Helen RootsPersonaliuudised.ee juhtTel: 55 988 223
Cätlin PuhkanPersonaliuudised.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700
Mirell SoaseppKonverentside programmijuhtTel: 55 565 456