Autor: Personaliuudised.ee • 22. november 2016
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Euroopa uus oskuste tegevuskava toetab paremate töökohtade leidmist

Igas vanuses õppijad vajavad tipptasemel õpetajaid ja koolitajaid.
Foto: pixabay.com
20. novembril Brüsselis kogunenud Euroopa Liidu haridusministrite nõukogu võttis vastu resolutsiooni Euroopa uue oskuste tegevuskava kohta, millega liikmesriigid nõustuvad, et oskuste arendamine on kaasava ja konkurentsivõimelise Euroopa jaoks väga oluline.

Oskuste tegevuskava eesmärk on parandada õpetamise kvaliteeti, oskuste tunnustamist ja õpitu paremat vastavust tööturu vajadustele, samuti soodustada töötajate praeguste oskuste paremat kasutamist ja uute vajalike oskuste omandamist, et aidata leida sobivat tööd ja parandada nende võimalusi tööturul. Resolutsioonis rõhutatakse hariduse ja töömaailma koostöö tähtsust ning toonitatakse, et igas vanuses õppijad vajavad tipptasemel õpetajaid ja koolitajaid. Euroopa uue oskuste tegevuskava rakendamisega seotud küsimusi arutatakse edasi ka Eesti Euroopa Liidu eesistumise ajal.

Tegevuskava vastuvõtmine tähendab, et Eestis tuleb parandada hariduse, koolituse ja oskuste tunnustamise võimalusi, et inimesed  jõuaksid vähemalt keskhariduse ehk kvalifikatsiooniraamistiku 4. taseme teadmiste ja oskusteni. Oskuste tegevuskava rakendamine parandab Eesti madalama kvalifikatsiooniga inimeste vajadustele suunatud koolitusvõimalusi ja elu jooksul omandatud oskuste tunnustamist.

Lisaks jõudsid riigid kokkuleppele soovituses, mille eesmärk on pakkuda madala kvalifikatsiooni ja oskustega täiskasvanutele võimalusi oma oskusi hinnata, täiendada ja tunnustada, et omandada ja kasutada neid tööturul ja ühiskonnaelus aktiivselt osaledes. Soovituse rakendamine aitab parandada inimeste võimalusi hea töökoha leidmisel ja tulla toime kaasaegsete töökohtade oskusnõuetega. Soovituse edukas rakendamine toetab ka töökohtade innovatsiooni ehk omandatud oskuste reaalset kasutust majanduses.

Allikas: haridus- ja teadusministeerium

Liitu Personaliuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Personaliuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Helen RootsPersonaliuudised.ee juhtTel: 55 988 223
Cätlin PuhkanPersonaliuudised.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700
Mirell SoaseppKonverentside programmijuhtTel: 55 565 456