Autorid: Tööelu.ee, Tööelu.ee • 25. november 2016
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Korstnapühkijate ning kõrgustes töötajate tööohutusest

Tallinna katused
Foto: pixabay.com
Kes vastutab kõrgustes töötajate tööohutuse eest ja mida tuleks kõrgustes töötamisel silmas pidada?

Töötervishoiu ja tööohutuse seadusest tulenevalt tagab tööandja töötervishoiu ja tööohutuse nõuete täitmise igas tööga seotud olukorras. Kuid nimetatud seadus reguleerib ainult töötajate ohutuse tagamist, seega rakendub seadus siis, kui korstnapühkija või mõne teise ameti esindaja, mis eeldab kõrgustes tööülesannete täitmist, töötab tööandja juures töölepingu alusel, ja sel juhul peab tööandja tagama töötajale ohutud töötingimused.

Paljudel juhtudel on aga näiteks korstnapühkija korstnapühkimisteenust pakkuva osaühingu ainus juhatuse liige ja ainus töötegija või tegutseb füüsilisest isikust ettevõtjana. Mõlemal juhul peab korstnapühkija ise jälgima, kas töötamine on ohutu. Ohutus hõlmab nii liikumisteid, redeleid, kõrguses töötamist, kui ka näiteks isikukaitsevahendeid.

Kes vastutab kui juhtub tööõnnetus?

Kui õnnetus juhtub töötajaga, kellel on tööandjaga sõlmitud tööleping, on kohustus õnnetust uurida tööandjal. Kui õnnetus juhtub töötajaga, kes on osaühingu ainus juhatuse liige, siis tuleb õnnetust uurida tal endal. Kui aga õnnetus juhtub töötajaga, kes pakub teenust füüsilisest isikust ettevõtjana, siis uuritakse õnnetust ainult juhul, kui ta töötas töökohal samal ajal koos ühe või mitme tööandja töötajatega. Sel juhul uurib õnnetuse asjaolusid ja selgitab põhjused tööandja, kes korraldab töid või kellega füüsilisest isikust ettevõtjal on lepinguline suhe. Tavapäraselt ei tööta näiteks korstnapühkija töökohal samal ajal koos ühe või mitme tööandja töötajatega ja siis õnnetuse uurimist töötervishoiu ja tööohutuse seaduse mõistes ei toimu. Küll võib uurimist läbi viia politsei.

Kust leida infot ohutute töövõtete kohta ja kes peab töökeskkonna üle järelevalvet?

Tööinspektsioon on osalenud Eesti Ehitusmaterjalide Tootjate Liidu juhendi EETL KT 1-2013 „Ohutus katusel” väljatöötamisel. Juhendis olevate soovituste järgimisel on katustel kindlasti ohutum töötada. Tööinspektsioon peab järelevalvet mis tahes tegevusaladel tegutsevate tööandjate üle, seega on järelevalvega hõlmatud ka katustel või kõrgustes tööülesandeid täitvad isikud, kes töötavad töölepingu alusel või kes on teenusepakkuja juhatuse liikmed.

Allikas: Tööelu.ee

Liitu Personaliuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Personaliuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Helen RootsPersonaliuudised.ee juhtTel: 55 988 223
Cätlin PuhkanPersonaliuudised.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700
Mirell SoaseppKonverentside programmijuhtTel: 55 565 456