28. november 2016
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Elisa aitab noortel kutseõppuritel tööturule siseneda

Elisa personalijuht Kaija Teemägi
Erinevad Eesti ettevõtted on ühendanud jõud, et aidata noortel kutseõppuritel tööjõuturule sisenedes juba konkurentsieeliseks vajaliku töökogemusega olla.

Elisa lööb kaasa noortele kutseõppuritele ellu kutsutud projektis Samsung Digi Pass, mille eesmärk on tõsta mitmekülgsete erialaste oskustega töötajate arvu erinevates sektorites ja vähendada noorte töötust.

Elisa personalijuht Kaija Teemägi julgustab Samsung Digi Pass programmis osalevaid noori: „Sellelaadsed projektid annavad võimaluse piiluda tööelu argipäeva – milline on töörütm ja kulutuur erinevates organisatsioonides. See kõik avardab noore inimese silmaringi ja annab mõtlemisainet selle üle, kas on soov liituda suure organisatsiooniga, kus on stabiilne ja turvaline töökeskkond või soovitakse otsida seiklusi start-up’idest.”

Personalijuht osutas ka kasuteguritele tööandja seisukohast lähtuvalt: „Organisatsioon ise saab väga väärtuslikku tagasisidet noorte kohta – mida ja kuidas nad mõtlevad, mida väärtustavad ja hindavad ning millised on ootused tööjõuturule. Seega julgustan kõiki ettevõtteid noortele uksi avama, näitama ennast ja kuulama-vaatlema noori, sest ainult koostööst sünnib sünergia ning tänasel ja tulevasel tööjõuturul on väga vaja, et organisatsioonid suudaksid noortele pakkuda seda, mida nad ootavad, ja ka vastupidi,” julgustab Kaija Teemägi ettevõtteid noorte talentidega koostööd tegema.

Ettevõtjad toetavad programmis osalejaid eelkõige neljal põhjusel. Äsja kooli lõpetanud noored seisavad tihti silmitsi tagasilöögiga, et kogemuste puudumise tõttu ei saa töökohta, kuid samas ei saa kogemusi omandada ilma töökohata. Selline nõiaring aeglustab märkimisväärselt noorte kaasamist tööturule. Noorte töötuse määr on jätkuvalt tõusuteel, kuid samas ei ole Eestis piisavalt põhjalike kutseoskustega töötajaid. Just seepärast on oluline tõsta noorte huvi kutsehariduse vastu.

Viiekuuline koolitusprogramm Samsung Digi Pass lähtub Eesti elukestva õppestrateegia 2020 eesmärkidest ja selle ülesehitus toetub Euroopa Komisjoni kirjeldatud digitaalsete kompetentside mudelile. Koolituse käigus omandavad noored digitaalseid ja sotsiaalseid oskusi, samuti tõelise töökogemuse. Noored arendavad meeskondades erialaseid digitaalseid projekte, mille hulgas näiteks keskkond elektroonikajooniste jagamiseks, laopidajate tööd lihtsustav äpp, veebileht noortele kunstnikele oma tööde jagamiseks ja riiete disainimise rakendus.

Programmi toetavad haridus- ja teadusministeerium, Euroopa Komisjoni esindus Eestis, UNESCO Eesti Rahvuslik Komisjon, Kutsekoda, Tallinna Ülikooli digitehnoloogiate instituut ja Eesti Noorteühenduste Liit.

Noored tutvumas Elisa tööruumidega
Foto: Elisa Eesti

22. novembril veetsid Samsung Digi Pass programmi raames kuus Ida-Virumaa kutsehariduskeskuses tarkvaraarendajaks õppivat noort Elisas mentorpäeva. Päeva raames tutvustas Elisa tehnoloogiaüksuse juht ja juhatuse liige Toomas Polli Elisa tehnoloogiaüksuse valdkonda ja tarkvaraarenduse valdkonna juht Villu Teearu rääkis noortele, milline näeb välja tarkvaraarendajate argipäev Elisas. Mentorpäeva raames tutvustati noortele Elisas, millised rollid ja spetsialiseerumised on nende valitud valdkonnas võimalikud ja mis on nende eripärad.

Autor: Kaija Teemägi, Elisa personalijuht

Liitu Personaliuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Personaliuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Helen RootsPersonaliuudised.ee juhtTel: 55 988 223
Cätlin PuhkanPersonaliuudised.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700
Mirell SoaseppKonverentside programmijuhtTel: 55 565 456