Autorid: Tööelu.ee, Tööelu.ee • 14. detsember 2016
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Püha öö, õnnistud öö ...

Foto: pixabay.com
Kuivõrd jõulumuusika hakkab kauplustes kõlama sageli juba oktoobri lõpus, võib see viimaks töötajaile tõeliselt vastumeelseks ja häirivaks muutuda. Kas aga töötajal on õigus nõuda tööandjalt taustamuusika vahetamist?

Töötan kaupluses, kus terve detsembrikuu mängivad taustaks ühed ja samad jõululaulud. Ei jaksa seda enam kuulata ja igasugune jõulurõõm on kadunud. Kas ma saan tööandjalt nõuda muusika vahetamist?

Vastab tööinspektsiooni töökeskkonna konsultant Mari-Liis Ivask: töökoha taustamuusika valikut õigusaktid konkreetselt ei reguleeri. Tavaliselt ei mängi kaupluste taustamuusika ka nii kõvasti, et see kahjustaks inimese kuulmist. Küll aga võib taustamuusika olla inimese jaoks lisastressiallikas, sest segab keskendumist ja väsitab.

Muusikal on tavaliselt meelelahutuslik eesmärk, samas võib see aga muutuda ebameeldivaks müraks, kui meil ei ole võimalik kontrollida, mis muusikat kuulame või millal seda teeme – näiteks taustamuusika tööl või kodus naaberkorterist kostev muusika. Kui töötaja tunneb, et tasutamuusika töökohal väsitab, siis tuleks sellest tööandjale märku anda ja otsida koos võimalusi probleemi leevendamiseks. Kui sama mure on mitmel töötajal, võiksid töötajad pöörduda tööandja poole ühiselt, et tööandja mõistaks paremini probleemi ulatust. 

Ühest küljest on arusaadav, et tööandja tahab jõuluajal kaupluses jõulumuusikat mängida. Teisest küljest on aga mõistetav, et töötaja jaoks muutub see korduvaks ja väsitavaks. Tööandja saab olukorda parandada näiteks järgnevate tegevustega:

muusikat tasub vaheldada. Kui kaupluses mängivad vaheldumisi kaks plaati samade jõululugudega, muutub see üsna kiiresti väsitavaks, eriti arvestades töötajate pikki vahetusi. Vähem aktiivsetel ostuaegadel võiks jõulumuusika vaheldada muu muusikaga;tavapäraseid jõululugusid võib vaheldada instrumentaalsete lugudega. Uuringud näitavad, et instrumentaalmuusika aitab paremini keskenduda ja segab töötajat vähem;vajadusel võiks keerata muusikat vaiksemaks, et taustamüra ei oleks liiga vali;võimalusel vaheldada tööd nii, et töötaja saaks vahepeal ka vaikuses töötada, või anda lisavõimalus puhata pidevast mürast vaikuses;pidada töötajatega koos nõu, mis konkreetselt segab ja väsitab ning kuidas muret lahendada võiks.

Allikas: Tööelu.ee

Liitu Personaliuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Personaliuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Helen RootsPersonaliuudised.ee juhtTel: 55 988 223
Cätlin PuhkanPersonaliuudised.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700
Mirell SoaseppKonverentside programmijuhtTel: 55 565 456