9. jaanuar 2017
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Kas töötajatele tööriiete hankimine on tööandjale vabatahtlik või kohustuslik?

Foto: pixabay.com
Lugeja täidab sageli tööülesandeid ettevõtte välisterritooriumil ja küsib, kas tööandja peab talle tööriided hankima. Seni on ta kasutanud oma riietust, kuid väljas on külm ja riided määrduvad sageli.

Vastab tööinspektsiooni töökeskkonna konsultant Indrek Avi: Tööandja on kohustatud omal kulul andma töötajale tööriietuse, kui töö laad seda nõuab. Näiteks mitmes ametis, kus tööd tuleb teha palju ka väljas, võivad töötaja tervist kahjustada ilmastikutingimused ja nii on tööriietusel töövõime säilitamisel oluline osa.

Kui töövõime säilitamiseks ja haigestumise vältimiseks on töötajal vajalik hankida täiendavat tööriietust, siis tasub pöörduda tööandja poole. Kui tööülesannete tavapärasel täitmisel võib riietus määrduda või kahjustuda, ei saa eeldada, et töötaja kasutab tööl isiklikku riietust ja riiete hooldamise, parandamise või asendamisega seonduvad kulud ise kataks. Kuna Teie töös riietus määrdub, siis peab tööandja Teile tööriietuse andma ja tagama ka nende hoolduse oma kulul. Tööriietus tuleb Teile võimaldada ka olukorras, kus teistele samalaadset tööd tegevatele töötajatele on riietus antud.

Kui tööandja saab korraldada töö nii, et isikliku riietusega töötamisel ei kaasne Teile ebamõistlikke kulutusi või ohtu Teie tervisele, siis tööandjal tööriietuse andmise kohustust ei ole. Milline tööriietus on tööks sobiv ja kandmisel mugav, sõltub tehtavast tööst ja töötingimustest – kas töö on füüsiliselt raske või kerge, on väljas vali tuul või tuulevaikus, karmid miinuskraadid või sajab lörtsi. Tööriideid valides tuleks tööandjal arvestada töötajate ettepanekutega, vastasel juhul ei pruugi valik langeda sobilike ja mugavate riiete kasuks.

Allikas: Tööelu.ee

Liitu Personaliuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Personaliuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Helen RootsPersonaliuudised.ee juhtTel: 55 988 223
Cätlin PuhkanPersonaliuudised.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700
Mirell SoaseppKonverentside programmijuhtTel: 55 565 456