Autor: Personaliuudised.ee • 16. jaanuar 2017
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Uuring: masina- ja metallitööstus vajab tulevikus enam inseneriharidusega töötajaid

Foto: pixabay.com
Eesti tuleviku tööjõuvajadust prognoosiva OSKA uuringust selgub, et 5-10 aasta jooksul jääb masina- ja metallitööstuses puudu 1/3 inseneriharidusega töötajatest. Kõige kiiremini kasvab vajadus mehhatroonikute ja hooldustehnikute järele.

Uuringu kokkuvõte

Uuringu terviktekst

Uuringu üks koostajaid, OSKA juhtivkoordinaator Terje Kaelep ütles, et masina- ja metallitööstus vajab aastas pea 500 uut töötajat, neist u 1/3 juhte ja spetsialiste ning 2/3 oskustöötajaid. „Vajadus inseneride ning mehhatroonikute järele on tingitud tehnoloogilistest muutustest. Tulevik on nende päralt, kes automatiseerivad tootmist, loovad uusi tooteid ja oskavad töötada nutikate masinatega,” lisas Kaelep.

Tehnoloogia kasutuselevõtu ja järjest enam automatiseeritavate tööprotsesside tõttu väheneb aga vajadus masinate mehaanikute ja lukkseppade ning viimistlejate järele, selgub uuringust.

Eesti Masinatööstuse Liidu juhatuse esimees Indrek Rohtma peab valminud uuringut viimase aja põhjalikumaks ja vajalikumaks tulevikuprognoosiks masina- ja metallitööstuses. „See annab kinnitust, et tööstusega seotud erialasid tasub õppida, nutikaid spetsialiste on Eestil vaja kohe praegu ja ka tulevikus,” ütles Rohtma.

Uuringu järgi vajavad kaasajastamist ka masina- ja metallitööstuses töötavate inimeste oskused ning erialane koolitus. Ettevõtjad ootavad töötajatelt enam erialaseid IKT-teadmisi ning koostöö-, analüüsi-, otsuste langetamise ja info tõlgendamise oskusi.

Masina- ja metallitööstus on juhtiva töötleva tööstuse valdkond Eestis, kus tegutseb üle 2200 ettevõtte. Hõivatuid on valdkonnas umbkaudu 35 000 ehk ligi kolmandik tööstussektori töötajaskonnast. OSKA masina- ja metallitööstuse uuringuga otsiti vastust küsimusele, kuidas muuta koolituspakkumist, et täita valdkonna tööjõu- ja oskuste vajadust lähema kümne aasta vaates. Uuringu koostamist toetas Euroopa Liit Euroopa Sotsiaalfondi vahenditest.

Tööjõuvajaduse ja oskuste prognoosisüsteem OSKA koostab viie aasta jooksul kõigil elualadel Eesti tööjõu- ja oskuste vajaduse prognoosid ning võrdleb neid pakutava koolitusega kutse- ja kõrghariduses. OSKA elluviimist korraldab sihtasutus Kutsekoda.

Allikas: SA Kutsekoda

Liitu Personaliuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Personaliuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Helen RootsPersonaliuudised.ee juhtTel: 55 988 223
Cätlin PuhkanPersonaliuudised.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700
Mirell SoaseppKonverentside programmijuhtTel: 55 565 456