Autorid: Tööelu.ee, Tööelu.ee • 20. jaanuar 2017
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Juhtunud, kuid võinuks juhtumata jääda ...

Foto: pixabay.com
Tööelu portaal tutvustab taas reaalses elus juhtunud tööõnnetusi. Tööinspektsiooni spetsialist analüüsib juhtunud õnnetust ning juhib tähelepanu sellele, mida oleks saanud ja saab tööohutuse seisukohast ette võtta, et sarnaseid juhtumeid edaspidi vältida. Kasulikke näpunäited jagub nii tööandjatele kui ka töötajatele.

Mis juhtus?

Töötajale oli tehtud sissejuhatav juhendamine, esmane juhendamine töökohal ja väljaõpe, mis kestis ühe päeva. Töötaja ülesanne oli plekkdetailide valmistamine painutuspressil.

Tööpäeva keskel tuli töötaja juurde kolleeg, kes soovis oma töö lõpetamiseks kasutada sama painutuspressi. Kuna kasutuses olevad matriitsid ei olnud kolleegile vajalike detailide jaoks sobilikud, lepiti kokku, et kolleeg tuleb hiljem tagasi ja vahetab matriitsid ära ning teeb oma detailid lõpuni.

Töötaja üritas kolleegil vajaminevaid detaile siiski ise painutada, pannes detaili pressi vahel natuke kaugemale, sest soovis proovida, kas nõnda on võimalik pressida. Pressi juhtimiseks kasutati jalgpedaali. Detaili matriitsile asetades oli töötaja käsi matriitsi liikumisteel. Samal ajal kaldus ta kehaga veidi ettepoole, jalg vajus pedaalile ning käsi jäi pressi vahele.

Miks juhtus?

Töötaja hakkas ise proovima detaile painutada, sest matriitsi vahetus oleks võtnud ja pärast seda oleks ta pidanud pressi uuesti oma detailide jaoks seadistama hakkama. Töötaja oli järjekindel. Vaatamata sellele, et matriits ei sobinud, proovis ta ikkagi kolleegil vajaminevad detaile ise pressida.

Õnnetuse üks põhjuseid võib olla äsja tööle asunud töötaja soov olla kiire ja abivalmis. Samas puudusid tal põhjalikud kogemused pressi kasutamiseks. Selliste õnnetuste vältimiseks on oluline, et töötaja teeks tööd, mida ta oskab ja mille tegemiseks ta on välja õpetatud.

Tööandja oli koostanud ohutusjuhendi, kus oli täpselt kirjeldatud, kuidas pressil tuleb tööd teha, juhendi koostamisel oli aluseks võetud seadme valmistaja antud kasutusjuhend. Ohutusjuhendi järgi tuleb painutust vajav detail asetada avatud pressi vahele, seejärel astuda eemale, väljapoole ohuala, ja vajutada jalglülitit. Sellele vajutades pressib seade detailid vastavalt seadistusele.

Teine õnnetuse põhjus võis olla ka see, et jalgpedaal ei olnud põranda külge kinnitatud. Töötajal oli võimalik viia jalgpedaal pressile lähemale nii, et oli võimalik pedaalile vajutamise ajal kätt pressi ohualas (matriitsi vahel) hoida.

Allikas: Tööelu.ee

Liitu Personaliuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Personaliuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Helen RootsPersonaliuudised.ee juhtTel: 55 988 223
Cätlin PuhkanPersonaliuudised.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700
Mirell SoaseppKonverentside programmijuhtTel: 55 565 456