Autor: Personaliuudised.ee • 7. veebruar 2017
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Kaks kolmandikku avaliku sektori töötajatest ei saa töökohale asudes piisavalt juhendamist

Foto: Sven Tupits
CV Keskus.ee värskes uuringus tunnistas tervelt 53,7% küsitletuist, et juhendamine/ õpetamine puudus uuele töökohale asudes kas täielikult või võinuks olla põhjalikum. Enim tunnevad juhtnööridest puudust avaliku sektori töövõtjad – koguni 76,1% töötajaist pidas koolitusprogrammi puudulikuks.

CV Keskuse Baltikumi kommunikatsioonijuht Henry Auväärti sõnul on tööandjate ootust leida tööturult juba n-ö täielikult valmis töötaja, keda ei peaks põhjalikult koolitama, näidanud ka varasemad uuringud. „On igati ootuspärane, et tööandjad soovivad, et uus töötaja võimalikult ruttu uude ametisse sisse elaks, kuna sobiva töötaja leidmine ei toimu üleöö ja töö on häiritud nädalaid, kui mitte kuid,” selgitas Henry Auväärt. „Siiski ei tohi unustada, et värbamisprotsess ei lõppe töölepingu allkirjastamisega – erinevates ettevõtetes võivad samale ametikohale olla seatud hoopis teised eesmärgid ja ka vastutus.”

Foto: CV keskus

Seepärast on Henry Auväärti kinnitusel uuele kohale liikunud töötajal tarvis kiiresti selgeks saada nii ettevõtte eesmärk kui väärtused, tutvuda kolleegidega ja loomulikult saada ülevaade ka tööülesannetest. „Kui tööandja kohe alguses ei pinguta uue töötaja koolitamisel, võib juhtuda, et tema töötulemused ei vasta hiljem ootustele ja vastutus langeb juhi tegemata tööle,” sõnas Henry Auväärt. „Veelgi enam, võib töötaja otsustada, et värskelt haaratud töö ei vasta ka tema ootustele, ja otsustab juba katseajal edasi liikuda.”

Foto: CV keskus

Ideaalis on töötajal uuele tööle asudes mentor või usaldusisik, kelle poole ta vajadusel pöörduda saab. „Kõike on ju keeruline juhilt küsida, kuna keegi meist ei taha näida ebapädevana või küsida „totraid” küsimusi,” lisas Henry Auväärt. „Seega nõuab uue töötaja täisvõimsuse saavutamine tugevat panust nii otseselt juhilt kui ka tervelt meeskonnalt – seda eriti olukorras, kus ettevõttes puudub selge uue töötaja koolitusprogramm. Uus töösuhe annab aga väga hea võimaluse tõsta töö efektiivsust, kuna iga uus inimene toob endaga kaasa pisut teistsugused oskused ja kogemused.” 

Foto: CV keskus

Uuringus osales 2769 töövõtjat üle Eesti.

Allikas: CV keskus

Liitu Personaliuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Personaliuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Helen RootsPersonaliuudised.ee juhtTel: 55 988 223
Cätlin PuhkanPersonaliuudised.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700
Mirell SoaseppKonverentside programmijuhtTel: 55 565 456