Autor: Personaliuudised.ee • 8. veebruar 2017
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Personalitöötaja ametikoht püsib hinnas ka robotite ajastul

Foto: Raigo Pajula
43 riigis tehtud uuringu põhjal usub 90% tööandjatest, et digiteerimine ja automatiseerimine mõjutavad küll kahe järgneva aasta jooksul nende organisatsiooni, kuid vaid 12% plaanib seetõttu töötajate arvu vähendada.

Personalifirma ManpowerGroupi 18 000 tööandjat hõlmanud uuringus märkis 64% küsitletutest, et nende töötajate arv jääb järgneva kahe aasta jooksul samaks, 19% plaanib inimesi juurde värvata, 12% koondada ning 5% ei osanud lähitulevikku ennustada. Samas märkis ¾ küsitletud tööandjaist, et automatiseerimine nõuab ettevõttesse lähiajal uusi oskuseid ehk olemasolevaid töötajaid tuleb koolitada ning vajadusel ka juurde värvata.

„Inimkond on pidanud kogu aeg ümber õppima ja paljudest ametikohtadest on saanud ajalugu, näiteks masinakirjutajaid ja pesumasiniste meil tänapäeval enam ei ole,” rääkis Manpower Baltikumi tegevjuht Heigo Kaldra. „Infotehnoloogia areng ja robotid hakkavad kindlasti tulevikus asendama tervet hulka rutiinseid tööülesandeid, kuid see ei jäta inimesi tööta, vaid muudab töö iseloomu. Seega peame olema valmis pidevalt juurde ja ümber õppima, et konkurentsis püsida. Ametite elutsükkel muutub lühemaks ja tõenäoliselt on kümne aasta pärast hulk ametikohti, mida me ei oska täna veel ette kujutada. Kui tahame, et meie lapsed ja noored oleksid tulevikus edukad, tuleb nii haridussüsteemil kui vanematel rohkem rõhku panna loovusele, paindlikkusele ja õpimotivatsioonile,” tõdes Kaldra.

Uuringu käigus küsiti tööandjatelt, milliste oskuste järele näevad nad lähitulevikus kõige teravamat vajadust. Ülekaalukalt toodi esile infotehnoloogiat ja andmeanalüüsi, aga ka personalitööd (ajutiselt kohanemise ajaks) ja vahetut klienditeenindust, mida masinad ei saa asendada. Samas tuli uuringust välja, et üldiselt peetakse uusi tehnoloogiaid kulukaks ja spetsiaalseid oskusi nõudvaks, mistõttu on tööandjad pigem ettevaatlikud ega pea tõenäoliseks, et asendavad lähitulevikus töötajaid robotitega.

Allikas: Manpower

Liitu Personaliuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Personaliuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Helen RootsPersonaliuudised.ee juhtTel: 55 988 223
Cätlin PuhkanPersonaliuudised.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700
Mirell SoaseppKonverentside programmijuhtTel: 55 565 456