Autor: Personaliuudised.ee • 9. märts 2017
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Y-põlvkond: küpsed täiskasvanud, kes reageerivad adekvaatselt muutustele

Ligi 49 miljonit sajandivahetuse põlvkonna inimest on praegu vanuses 27–37 eluaastat.
Foto: GraphicStock
Arvad, et millenniumipõlvkond ei suuda töökohta pidada? Uuring kinnitab, et nad on tööl lojaalsemad kui iial varem, kirjeldab Forbesi kaasautor Wes Gay.

Millenniumlased on andnud alust hulgale eelarvamustele, millest kõige enam levinud on seisukoht, et nad ei suuda töökohta „pidada”. Niisugune stereotüüp ei ole tekkinud sugugi alusetult – paljud uurimused näitavad tõepoolest, et sajandivahetuse ehk nn Y-põlvkonna töötajail on kalduvus iga paari aasta tagant töökohta vahetada.

Kuid ajad on muutumas. Hiljuti avaldatud Deloitte Millennial Survey 2017 kinnitab, et kirjeldatud suundumus on vaibumas. Raporti järgi on millenniumipõlvkonna töötajate lojaalsus oma praeguse tööandja suhtes tõusnud.

38% töötajaist plaanib lahkuda kahe aasta jooksul, võrreldes 44%-ga aastal 201631% töötajaist kavatseb tööle jääda viieks aastaks, võrreldes 27%-ga aastal 20167% töötajaist tahab lahkuda üsna pea, võrreldes 17%-ga aastal 2016

Need muutused märgivad Y-põlvkonna töötajate hulgas toimunud nihet, tegemist ei ole enam noorte ja muretute tegelastega, kes „hängivad” kohalikes kohvikutes ega mõtlegi tööle minna. Selle asemel on meie ees küpsed täiskasvanud, kes reageerivad adekvaatselt muutustele oma isiklikus elus ja ülemaailmses reaalsuses.

Millenniumilapsed saavad vanemaks

„Taust loeb,” ütleb Deloitte Global Consultingu tegevjuht Jim Moffatt. „Me võime rääkida olukorrast üldiselt, kuid üksikjuhtumite puhul loeb taust. See vanuserühm saab ju vanemaks!” Ligi 49 miljonit sajandivahetuse põlvkonna inimest on praegu vanuses 27–37 eluaastat.

Mida see tähendab? Enam kui pool sellest põlvkonnast on ületanud keskmise abiellumisea. Igal aastal saab enam kui miljon selle põlvkonna esindajat esimest korda emaks ja 85% lapsi USA-s sünnib sajandivahetuse põlvkonna vanematele. Millenniumlased abielluvad, loovad peresid, ostavad maju ja tähistavad nüüd juba keskmiselt kümnendat aastat oma karjääris.

Põlvkond aina muutub sedamööda, kuidas sisenetakse uutesse eluetappidesse. Olgu selleks siis emadus, eeslinnadesse kolimine või vanaduspõlve investeerimine – paljud Y-põlvkonna esindajad on praeguseks sootuks teistsuguses elufaasis kui kümme aastat tagasi. Sildid ja stereotüübid, mis neile toona külge kleepusid, ei kehti enam ammu, ja need, kelle juures millenniumlased töötavad, on sääraste muutustega väga hästi kursis.

Allikas: Forbes

Liitu Personaliuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Personaliuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Helen RootsPersonaliuudised.ee juhtTel: 55 988 223
Cätlin PuhkanPersonaliuudised.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700
Mirell SoaseppKonverentside programmijuhtTel: 55 565 456