Autor: Helen Roots • 15. märts 2017
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Noor, mis on sinu jaoks töö?

Ma teen väga palju tööd ja ma loodan, et tulevikus see ei muutu, mulle meeldib tööd teha, ütleb 8. klassi õpilane Pauliine Põldmaa.
Foto: pixabay.com
Me arvame end teadvat kõike noorema põlvkonna esindajaist, aga kuidas nemad ise end näevad? Häädemeeste gümnaasiumi 8. klassi õpilase Pauliine Põldmaaga vestles konverentsil "Tuulelohe lend" Tööandjate Keskliidu juht Toomas Tamsar. Juttu tuli nii rahast ja selle tähtsusest kui ka kodusest eeskujust.

President kõneles enne suurest unistusest. Mis on sinu unistus?

Olla vaba oma otsustes, teha asju, mida mulle teha meeldib, teha ka tööd mis mulle meeldib, aga saada nii palju raha, et saaksin ka oma meelt lahutada.

Mitu tundi sa praegu päevas töötas?

Kaheksa kuni kümme tundi, seal sees on ka õppetöö ja pilliharjutused. Ma ei tea, kas mu pärastlõunane paaritunnine puhkus on raisatud aeg või mitte, aga aju vajab puhkust.

Mida sinu jaoks tähendab töö ja töötegemine? Kuidas sa mõtled töökohast oma tulevases elus?

Ma teen ka praegu väga palju tööd ja ma loodan, et tulevikus see ei muutu. Mul on hea tunne, kui ma saavutan midagi, olgu see või kontrolltöö hästi ära tegemine. Mulle meeldib tööd teha.

Kui tähtis on raha sinu elus?

On tähtis, aga see ei saa olla eesmärk. Raha on ju vajalik selleks, et elada, aga kui raha on ainus eesmärk, siis see oleks kurb.

Kui sul oleks väga palju raha, kas sa siis teeksid tööd?

Ma ei saa seda ette öelda, kunagi ei tea, aga arvan, et teeksin näiteks vabatahtlikku tööd.

Kas sa pead end töökaks inimeseks?

Üsna keskmise töökusega inimene olen. Ma tunnen neid, kes teevad rohkem tööd, loevad rohkem raamatuid ja harjutavad rohkem pilli, ja ma kadestan neid selle pärast.

Kas su töökatel vanematel on oma töö kõrvalt sinu jaoks piisavalt aega olnud?

Jah, kindlasti, ja vanematel ongi oluline roll, koos õpetajatega, lastes tööharjumuse kujundamisel ja eeskujuks olemisel. Lapsevanemad ei peaks laste eest asju ära tegema ning neid lodevaks ja mugavaks muutma.

Kas sind on õpetanud tööd tegema peamiselt õpetajad või vanemad?

Vanemad, kuigi ma pean ütlema, et nad ei ole minu jaoks tekitanud tööle seda halba maiku külge, mida paljud on tundnud, kui neid on sunnitud maal rohima jmt. Mind ei ole kunagi sunnitud tööd tegema, aga nüüd, kui ma näen ise, mida on vaja teha, siis ma ka teen.

Sa ütlesid, et töö võiks olla huvitav. Mis teeb töö sinu jaoks huvitavaks?

See, kui ma ei ole seda varem teinud, kui ma näen, et seda on päriselt vaja, kui ma teen seda koos inspireerivate inimestega. Ma vastutan päris palju selle eest, et ma saaks tulevikus tööd. Ma arendan ennast praegu väga palju, et mind hiljem tööle tahetaks.

Kes peaks vastutama sinu hariduse eest?

Mina! Aidata tuleks kindlasti neid, keda pere või kool ei toeta või kellel pole võimalusi, aga enamjaolt vastutab ikka inimene ise.

See saal on täis juhte. Milline sa tahad, et oleks sinu juht, kelle alluvuses sa töötada tahaks?

Mulle meeldib ise otsustada ja vastutada, et mu tööülesanded oleks tehtud, juht võiks mind usaldada. Mõttestatud töö – juht võiks mulle ära seletada, miks ma seda teen. Juht peaks andma mu töö sisule mõtte.

Kui sina oleks Eesti kontrolltööandjate juhataja, siis mida ta teeks teistmoodi?Ma püüaks panna vanemad mõistma, et hinded pole kõige olulisemad, sest seda, et kas lapsel läheb hästi või halvasti, peaks eelkõige hindama selle järgi, kas laps ise on õnnelik. Vastuseks saalist tulnud küsimusele kostab Pauliine, et ta kindlasti tahaks tulevikus tööturul liikuda, tõenäoliselt pigem Eesti piires. Ta nendib, et ka temal on peas mõlkunud mõtteid välismaale õppima minna, aga kindlasti tahab ta tuua need kogemused siiski tagasi Eestisse ja rakendada neid siin. Maailm on väga avatud ja noortel on lõpmata palju valikuvõimalusi. Samas on see selline laps-kommipoes-tunne, valida on nii palju, sellepärast ta tahabki teha elus erinevaid asju, proovida kõike.

Liitu Personaliuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Personaliuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Helen RootsPersonaliuudised.ee juhtTel: 55 988 223
Cätlin PuhkanPersonaliuudised.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700
Mirell SoaseppKonverentside programmijuhtTel: 55 565 456